Hünkar Beğendi Tarifi

Saray mutfağının gözde yemeklerinden biri olan hünkar beğendi Osmanlı'dan günümüze damakları şenlendiriyor. Peki, hünkar beğendi nasıl yapılır? Püf noktalarıyla hünkar beğendi tarifi haberimizde...

17.09.2021-09:36 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-17:35)

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan hünkar beğendi, patlıcan yatağında nefis etlerin birleşimi ile oluşur. Beğendisi ile etiyle muhteşem bir lezzete dönüşen hünkar beğendi tarifini evinizde de pratik bir şekilde yapabilirsiniz. 

HÜNKAR BEĞENDİ NASIL YAPILIR?

Etli kısmı için malzemeler:

- 4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ

- 2 adet soğan

- 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti

- 2 diş sarımsak

- 1 adet dolmalık biber

- 2 adet domates

- 1 tatlı kaşığı domates salçası

- 3 tutam tuz

- 1 tutam karabiber

- 3 bardak su

Beğendi kısmı için:

- 1 çay bardağı (100 ml) yağ

- 3 yemek kaşığı tepeleme un

- 1,5 kg bostan patlıcanı

- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

- 1 tutam tuz

- 1 tutam rende muskat

- 2,5 bardak ılık süt


Öncelikle sarımsakları ince ince kıyarak biberleri irice kesin. Sonrasında soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün. Ardından soğanların üzerine etleri ilave edin. Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin. Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayıp suyunu çeken etin üzerine ekleyin. Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırarak kaynadıktan sonra altını kısın. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.

Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırıp ateşten alın. Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin. Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyup ardından tenceredeki unlu karışıma atın. Tencerenin altını tekrar yakıp ağır ateşte karışımı ezip hepsini birbirine iyice yedirin. Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyerek 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın. Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın. Servis tabağına önce beğendiyi sonrasında da etleri ekleyin.

HÜNKAR BEĞENDİNİN PÜF NOKTALARI

- Kullanacağınız patlıcanların çekirdekli olmaması önemli

- Etler suyunu çekene kadar kavrulmalı

- Kırmızı et tüketmeyenler tavuklu hünkar beğendiyi deneyebilirler. Yapımı aynı, lezzeti de klasik hünkar beğendiden farkı değildir.

HÜNKAR BEĞENDİ YEMEĞİNİN HİKAYESİ

Hünkar beğendi yemeğinin temelinde elbette Eugenie ile Sultan Abdülâziz'in hüzünlü ve buruk aşk hikayesi var. Küllenen aşk, patlıcanın közünde ama yemek bu aşkın neresinde ortaya çıktı?

Burada iki farklı söylenti var. Birincisi, İmparatoriçe Eugenie İstanbul'a geldiğinde aşçısını da beraberinde getirmişti. Aşçısı mutfakta beşamel sos hazırlarken, Osmanlı aşçısının dikkatini çekti ve Osmanlı aşçısı beşamel sosa közlenmiş patlıcan katıp bir deneme yaptı. Üstüne imparatorluğun tarih boyunca pek sevdiği eti de ekledi ve padişaha sundu. Padişah yemeği çok sevdiğinden, yemeğin adı hünkar beğendi ismini aldı.

İkinci rivayetse şöyle; Eugenie'nin Konstantiniyye'ye gelişi onuruna bir davet vermek için hazırlanan Sultan Abdülâziz, heyecanından dolayı hazırlanan yemekleri bir türlü beğenmez. En sonunda Sultan'ın beğendiği bir yemeğin hazırlığına girişen aşçılar, sonunda hünkarın beğenisini kazanınca yemeğin adını hünkar beğendi koyar. Yemeği Eugenie de o kadar beğenmiş ki, tarifini de beraberinde götürdüğü söylenir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal