Hükümetten emeklilere müjde: Gelecek yıl devreye alınacak

Milyonlarca emeklinin ekonomik refahını artırmak için harekete geçen hükümet, 2025 yılının son çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni hayata geçirecek. İşte konu hakkında merak edilenler…

08.09.2024-09:43 - (Son Güncelleme: 08.09.2024-09:43) Hükümetten emeklilere müjde: Gelecek yıl devreye alınacak

Hükümet, emeklilerin gelirlerini artırmak amacıyla yeni adımlar atıyor. 2025 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilikteki gelir kaybını telafi edecek bir yapı olarak Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında düzenlenecek.

İkinci Basamak Emeklilik Sistemi Geliyor

TES, çalışanların hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden maaş alabileceği bir yapı sunacak. 2025'in 4. çeyreğinde devreye girecek bu sistem, çalışanın aktif çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumasına yardımcı olacak. Böylece hane halkının daha fazla tasarruf yapması teşvik edilecek.

Hükümetten emeklilere müjde: Gelecek yıl devreye alınacak

Devlet, İşveren ve Çalışandan Katkı

TES kapsamında, çalışanın bireysel emeklilik hesabına devlet, işveren ve çalışan tarafından katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de katkı sağlaması zorunlu olacak. Ayrıca, işverenin katkısına devlet desteği sağlanması öngörülüyor. Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işverenden de aynı tutarda katkı yapılacak ve bu miktar çalışanın emeklilik fonuna aktarılacak.

Kıdem Tazminatı ve TES

TES, kıdem tazminatının da bu sistemle birleştirilmesini öngörüyor. Kıdem tazminatı artık işten ayrılma durumunda değil, emeklilik döneminde alınacak. Ancak 60 yaşına kadar işten ayrılan katılımcılar, bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatlarının belirli bir oranını alabilecekler. Kalan tutar ise emeklilik dönemine saklanacak.

TES Kimleri Kapsayacak?

TES, 4/A'lı işçi ve 4/C'li memurlar için geçerli olacak. 4/B (Bağ-Kur) statüsünde olanları ise kapsamayacak. Sistemde çıkış şartları sıkı olacak; sadece emeklilik için gerekli şartları yerine getirenler sistemden çıkış yapabilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemine Yenilikler

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) de TES kapsamında revize edilecek. OKS, işveren katkıları ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek. BES'teki emeklilik fonları katılımcıların birikimlerine daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak ve fon tutarı ile katılımcı sayısında artış sağlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal