Hükümet belediyelerin prim borçları için harekete geçti: İki aşamalı plan hazırlandı

Türkiye’deki belediyelerin toplam prim borçlarının 96 milyar liraya ulaşması sonrasında hükümet iki aşamalı plan hazırlıklarına başladı. Plan kapsamında hem borçlar tahsil edilecek hem de yeni borçlanmaların önüne geçilecek.

27.07.2024-09:46 - (Son Güncelleme: 27.07.2024-09:46) Hükümet belediyelerin prim borçları için harekete geçti: İki aşamalı plan hazırlandı

AK Parti hükümeti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belediyelerin prim borçları için harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye genelinde belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplamda 96 milyar lira borcu olduğunu ve bu borcun büyük kısmının CHP'li belediyelere ait olduğunu açıkladı. Bakanlık, borçlu belediyelere ödeme çağrısında bulunarak, mevcut borçların nasıl ödenebileceği üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Son çare haciz uygulaması

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, borçların yeniden yapılandırılması, taksitlendirilmesi ve belediyelerin sahip olduğu varlıklarla ödeme yapılması gibi yöntemler değerlendiriliyor. Bu kolaylıklara rağmen borçlar ödenmezse, son çare olarak haciz uygulaması gündeme gelebilecek.

Hükümet belediyelerin prim borçları için harekete geçti: İki aşamalı plan hazırlandı

Yeni düzenleme Ekim'de Meclis'e gelecek

Bakanlık, belediyelerin SGK'ya yeni prim borcu biriktirmemesi için yasal düzenleme hazırlıklarını sürdürüyor. AK Parti'nin Meclis tatildeyken tamamlayacağı bu düzenlemenin, ekim ayında Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanıyor. Yeni yasa teklifi kapsamında, belediyeler ve bağlı şirketlerin prim borçlarını ödememeleri halinde, borçların vadesini izleyen ayda ödenecek paydan kesinti yapılması yoluyla tahsil edilmesi öngörülüyor. Böylece yeni borçların birikmesi engellenecek.

Mevcut yasalara göre, belediyelerin vergi, prim ve yapılandırma borçları için her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden yüzde 40'a kadar kesinti yapılabiliyor. Ancak bu oran yetersiz kalıyor ve borçların tamamı tahsil edilemiyor.

Mevcut sistemde durum nasıl?

31 Mart 2024 itibarıyla, Türkiye'deki 1.307 belediyenin SGK'ya toplam 96 milyar lira borcu bulunuyor. Bu borçlar, 30 büyükşehir, 51 il, 501 büyükşehir ilçe, 381 ilçe ve 344 belde belediyesini kapsıyor. Belediyelerin prim borçlarını çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar ödemesi gerekiyor. Ödenmemesi durumunda yasal faiz uygulanıyor. Kanun kapsamında ödenmeyen borçlar, genel bütçe vergi paylarından kesinti yoluyla tahsil edilebiliyor.

Belediyelere, özel sektör işverenlerine kıyasla daha uzun vadeli yapılandırma imkânları sağlanmış, 120 ay vadeli taksit seçenekleri sunulmuştu. Ancak belediyeler, bu taksitleri de ödemekte başarısız oldu. Borçların ödenmesi için SGK Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen belediyelerin taşınmazlarının takdir edilen değeri üzerinden borçları silinebiliyor. (İnternethaber)

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal