HSG Neden Önemlidir ve Hangi Durumlarda Çekilir?

Jinekolojik hastalıklar söz konusu olduğunda farklı tedavi yöntemleri vardır. HSG' de bunlardan biridir. HSG çekimi nedir? Hangi durumlarda çekilir? Özellikle kadınların bundan korkma sebebi nedir?

26.01.2021-16:14 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-16:14) HSG Neden Önemlidir ve Hangi Durumlarda Çekilir?

Dünyanın yaşadığı teknolojik değişimler karşısında, hastalık teşhisi için kullanılan teşhis yöntemleri çok büyük değişikliklere uğradı. Özellikle kadınların korktuğu, uygulaması kolay ve hızlı sonuç veren birçok tanı yönteminin önünü açmıştır. Bunlardan birinin rahim zarının  HSG'si olduğuna dikkat edin. Dr. Cevat Bayrak, kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin nedenlerinin araştırılmasında HSG'nin yeri doldurulamaz bir rol oynadığını ve göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Jinekolojik hastalıklar söz konusu olduğunda erken teşhis çok önemlidir, bu nedenle tanı yöntemi de aynı derecede önemlidir. Şu anda, bazı teşhis yöntemleri kadınları sıkıntılı ve endişeli hissettirebilir.

GEBELİK ŞANSI ARTIYOR

HSG, tıp literatüründe histerosalpingografi olarak adlandırılır ve kadın genital sistemini incelemek için kullanılan tanı yöntemidir. Rahim zarını inceleyerek, hamileliği veya sağlıklı ve sürekli hamileliği engelleyebilecek doğuştan veya hamilelik sonrası durumları netleştirmek mümkündür. Birçok kadının önyargılı olduğunu ve bu yöntemden korktuğunu belirtti Dr. Cevat Bayrak. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu görüntüleme yöntemi önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Uygun ekipman ve güncel teknoloji ile HSG gibi prosedürler şiddetli ağrı veya ağrıya neden olmaz. HSG sonrası hasta günlük yaşantısına dönebilir. Banyo yapmanın, araba kullanmanın veya seks yapmanın hiçbir zararı yoktur. Artık ileri teknik görüntüleme yöntemleri sayesinde hastanın endişelerini en aza indirip, ağrı kesici ve anestezi kullanmadan ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz.

HSG'NİN ÇEKİLDİĞİ DURUMLAR?

-Rahim perdesi, çift rahim gibi rahim anomalilerinin tanısı,

-Kısırlık nedenlerinin araştırılması,

-Tüp bebek tedavisi öncesi,

-Kürtaj sonrası kontrol,

-Laparoskopi ameliyatı sonrası kontrol,

-Histeroskopi ameliyatı sonrası kontrol,

-Adet düzensizliğinin nedeninin araştırılması,

En iyi sonuçları elde etmek için muayeneyi yapan merkezin yeterli, güncel ekipmana ve HSG tecrübesi olan bir radyoloğa sahip olması çok önemlidir.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal