Hızır ve İlyas kimdir? Hıdırellez efsanesi nedir?

Yazın habercisi olarak bilinen, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirildiğine inanılan Hıdırellez sonunda geldi. Hıdırellez eski zamanlardan bu yana her Mayıs ayının 5'inde kutlanılmaktadır. Her sene kutlanılan bu günü merak eden birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Peki, "Hızır ve İlyas kimdir, efsanesi nedir? Hıdırellez'de neler yapılması gerekir?" İşte herkesin merak ettiği konunun detayları sayfamızda yer almaktadır.

04.05.2022-22:53 - (Son Güncelleme: 04.05.2022-22:53) Hızır ve İlyas kimdir? Hıdırellez efsanesi nedir?

Yazın habercisi olarak bilinen, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirildiğine inanılan Hıdırellez sonunda geldi. Hıdırellez eski zamanlardan bu yana her Mayıs ayının 5'inde kutlanılmaktadır. Her sene kutlanılan bu günü merak eden birçok vatandaşımız bulunmaktadır. 

Hıdırellez

 "Hızır ve İlyas kimdir, efsanesi nedir? Hıdırellez'de neler yapılması gerekir?"

Hıdırellez, Hz. Hızır ile denizlerdeki bereketi temsil etmiş olan, Hz. İlyas'ın her yıl buluşmasını, suyla toprağın kavuşmasını ve yaz aylarının gelmesini simgelemektedir. Birçok ilde bu coşku heyecanla yaşanmaktadır. 

Hızır ve İlyas, Hükümdarın ordusunda bulunan 2 askerdir. Bir zamanlar hükümdar, ölümsüzlük suyunu bulmak için ordusuyla yola koyulur. Yolculuk yaparken, Hızır ve İlyas askerler topluluğundan ayrılarak başla yöne gider. Bir suyun başında durarak, kurutulmuş olan balığı çıkarıp yemeye başlayacakları sırada, denizin suyunun balığa sıçramasıyla kurutulmuş balık canlanıp denize atlar. Bu sayede Hızır ve İlyas aramış oldukları ölümsüzlük suyunu bulmuşturlar. Tam bu anda bir melek gelir ve Hızır ve İlyas'ın kıyamet gününe kadar yaşayacaklarını ancak Hızır'ın karada bulunan kişilere, İlyas'ın ise denizde ihtiyacı olanlara yardım etmesi gerektiğini söylemiştir. 6 Mayıs Hıdırellez gününde Hızır ve İlyas'ın birbirine kavuştuğu gün olarak bilindiğinden, tabiatın canlandığına inanılmıştır. Vatandaşlar arasında 6 mayıs günü eğer yağmurlu geçerse, Hızır ve İlyas'ın kavuştuğu anlaşılır ve yağmur damlalarının sevinç gözyaşları olduğu sanılır. 

Hıdırellez günün Türkiye'nin pek çok yerinde, hem Müslüman hem de Hıristiyan toplulukları aynı gün içerisinde kutlamaktadır. Hızır ve İlyas'ın kavuştuğu zamanda toprağın bereketlendiği düşünüldüğünden, vatandaşlar bu günde toplanarak eğlenceler tertip etmektedir.

Günümüzde ise bu gün insanların eğlendiği, piknik yaptığı, ateş yakarak atladığı, gül ağaçlarının dallarına dileklerini yazıp astıkları, tüm dileklerinin bir sene içerisinde gerçekleşeceğine inanıldığı bir gün olarak geçmektedir. Kısaca bahar bayramı olarak da bilinilir. 

Hıdırellez

Hızır ve İlyas Aleyhisselam kimdir?

Hızır (a.s.) Hz. Mûsâ döneminde yaşamıştır ve ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi olarak bilinmektedir. Hz. İlyas, soyu Hz. Harun'a dayanan bir peygamberdir. İsmi Kur'an-ı Kerim'de yer alan peygamberlerimizdendir. Şam bölgesinde yer alan Bek şehrinde yaşamını sürdürmüştür.

Hz. İlyas'ın hayatını da  bir nebze Hz. Muhammed'e benzetmektedirler. Hz. İlyas da peygamberlik dönemi zamanlarında, putperestliklerle savaşmıştır. Ve 40 yaşına geldiği zaman peygamberlik görevi verilmiştir. Ba'l ismindeki  bir puta tapan Baalbek kavmini doğru yola sevk etmek için görevlendirilmiştir.

Hıdırellez gecesinde neler yapılmaktadır?

Bereketi ve bolluğu habercisi olan Hızır'ın dokunmuş olduğu alanlara, eşyalara bereket geleceğine inanılmaktadır. Bu sebeple Hıdırellez gününde yemek kutuları, cüzdanların ağızları ve ambarlar açık bırakılmaktadır. Bazı vatandaşlarda ateş yakarak üstünden atlayıp dilek dilemektedirler. 

Hıdırellez namazı nasıl kılınmaktadır?

Hıdırellez günlerinde Hıdırellez namazı kılmak istiyorsanız en doğru zaman, ikindi namazı ile sabah namazı arasında kılınması uygundur. 2 rekat namaz kılarak, dilekleriniz için Hıdırellez duasını okuyabilirsiniz. 

"Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin. Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin. Benim hem dünyamı hem de ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lütfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin..."

Hıdrellez gecesi ritüelleri

Hıdırellez gününde yapılacak olan Ritüeller nelerdir?

Hıdırellez gününün 1 gün öncesinde, vatandaşlar hayal ettikleri dilekleri şeyleri kağıda çizerek, gül ağaçlarının dallarına asıyorlar ve gün ağırınca ertesi sabah topluyorlar. Ayrıca gül ağacının dibine aynı şekilde bozuk para koyarak, gene ertesi sabah alınmaktadır. Bu paralara kurdele sarıp 1 sene boyunca bereket parası olarak cüzdanlarında, çantalarında kullanmaktadırlar. Bu paraların kendilerine bereket getireceklerine inanırlar. Üzerine çeşitli dilekler yazmış oldukları kağıtları, ertesi gün alarak açık şekilde yavaşça akarsuya bırakmaktadırlar. Eğer kağıt üstündeki yazılar düz şekilde olursa dileklerinin kabul olacağına inanılmaktadır. Ters şekilde olursa kabul olmayacağını düşünmektedirler. 

Balıkesir ve Çanakkale'de yaşayan bazı vatandaşlar, Hıdırellez gününde daha güneş doğmadığı zamanlarda hemen su kenarına giderek ellerini yüzlerini yıkamaktadırlar. Başka yörelerde ise bereket getireceği düşünüldüğü için evlerin dışına haşhaş serpilmektedir.

Hıdırellez gününün olmazsa olmazı ateş yakmak ve üstünden atlamaktır. Bunun nazara ve hastalıklardan koruduğuna inanılmaktadır.

Hıdırellez gününde tutulan tüm dileklerin kabul olacağına, hastalıkların biteceğine ve hasta olan kişilerin iyileşme göstereceğine, uğursuzlukların son bulacağına, kısmetlerin açılacağına ve evlere bereket geleceğine inanılmaktadır. Büyük şehirler yerine bu gelenek daha küçük yerlerde kutlanmaktadır. Hızır'ın evleri ziyaret edeceğine inandıkları için o gün evler ve bahçeler temiz tutulmaktadır. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal