Hipermetrop Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Hemen hemen herkeste görülebilecek bir hastalık çeşidi olan hipermetrop ortaya çıkarken yetişkinler belirtilerini çok çabuk fark edebilirken, çocuklarda fark edilmesi zaman alıyor. Peki, hipermetrop nedir?

28.12.2019-15:11 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-16:45)

Yakını görememe sorunu olarak bilinen hipermetrop baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerin kısılması, gözlerde kızarıklık ve yaşarma gibi belirtiler gösterir.

Görme kusurları, toplumda her yaştan insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Bu sorun, görüş keskinliğinin bozulmasına ve günlük işleri yaparken dahi zorlanmaya sebep olur. Göz kusuru belirtisi gösteren kişilerin, durumu önemsemeyerek doktor kontrolüne gitmemesi yanlıştır. Erken tanı ve tedavi gözdeki kusurun ilerlemesini önler.

Hipermetrop, göze gelen ışınların ağ tabakanın arkasında odaklanması sonucu meydana gelen bir göz kusurudur. Hipermetroplar uzağı görebilirken, yakındaki nesneleri net göremezler. Hipermetropi bir hastalık değil, göze gelen ışığı kırma kusurudur.

Hipermetrop yakın görememe sorunudur. Hemen hemen herkeste görülebilecek bir hastalıktır ve çeşitli sebeplerden dolayı kırılan ışın retinanın tam üzerine düşmez, daha gerisine odaklanır. Gözleri kısarak bakanlar veya gözlerinde kızarıklık ve yaşlanma belirtisi olanlar bu tip göz kusuru yaşayabilir.

En hassas organlarımızdan biri olan gözlerimizde yaşanan hipermetrop sorunu hemen hemen herkeste görülebilir. Kişiden kişiye belirtileri değişse de en belirgin özelliği gözlerdeki yanma hissi, bilgisayar kullanmak, çizim yapmak gibi uzun süren yakın mesafe işleri yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısıdır. Hipermetrop dereceleri ise değişebilir. Gözdeki bu kusurun belirtilerini yaşayanlar doktora gidip kontrol yaptırmalıdır. Yetişkinler, kendilerinde ortaya çıkan belirtilerin çok çabuk farkına varabilirken, çocuklarda fark edilmesi zaman alabiliyor.

 

HİPERMETROP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipermetropun başlıca belirtisi yakını görememedir. Sıklıkla karşılaşılan hipermetrop belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

- Gözde yanma, kuruluk ve ağrı hissi

- Yakın nesneleri görememe

- Gözde kızarıklık

- Yazarken, okurken gözlerde bulanıklık

- Çizim yaparken, bilgisayar başındayken gözlerde ağrı hissi

HİPERMETROP BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Hipermetrop gözleri bozabilir. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse baş ağrısı yapabilir. Gözün arkasındaki ağır bir baskı, şakaklardaki zonklama ya da başınızda hissedilen sürekli ve hafif bir vurma hissi, neredeyse herhangi bir nedenle baş ağrısı yaşatabilir.

HİPERMETROP TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Tedavi edilmemesi durumunda göz tembelliğine neden olur. Özellikle doğuştan ağır hipermetroba sahip olan kişiler hiçbir zaman net bir görüş elde edemezler. Bazı durumlarda doğuştan gelen ileri dereceli hipermetrop tek bir gözde meydana gelir ve tüm ağırlık diğer gözde yoğunlaşır. Bu tip durumlarda ileri dereceli hipermetrop bulunan göz zamanla tembelleşir ve hatta gözde şaşılık söz konusu olabilir.

HİPERMETROP BEBEKLERDE NASIL GÖRÜLÜR?

Yeni doğan bebeklerde ilerleyen sürelerde hipermetrop belirtisi yaşanırsa mutlaka uzman doktora götürülmelidir. Çocuklar dünyaya geldiğinden yaklaşık 2 numara civarında doğuyorlar. Tabii ki bunun daha fazla olma riski de bulunmaktadır. Bunun için ailenin bebeklerini 3'üncü ayına kadar göz muayenesi yaptırması gerekiyor.

HİPERMETROP TESTLERİ NEDİR?

Uzman göz doktoru tarafından yapılan hipermetrop testlerine göre gözdeki kusurun derecesi belli olur. Üç kategoride inceleyebiliriz. Hipermetrop her iki gözle de görme zorluğuna neden olabilir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde derinlik algısı zorluğu ortaya çıkabilir.

YORUM YAZ..
Modal