Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiberbarik oksijen tedavisi, (HBO Tedavisi), insanlarda ortaya çıkan bazı rahatsızlıkların çözümü için kullanılan bir yöntemdir. Peki, Hiberbarik oksijen tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır? Hiberbarik oksijen tedavisi nedir? İşte detaylar…

08.08.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-16:30) Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Basınç odaları içerisinde gerçekleşen Hiberbarik oksijen tedavisi nedir: Bu odanın içerisine alınan hastaya belirli aralıklarda saf oksijen solutulmasını sağlayan tedavidir.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILMAKTADIR?

HBOT endikasyonu olarak bildirilen çeşitli hastalıklar arasında karbonmonoksit zehirlenmeleri, akut duman solunması ve siyanid zehirlenmesi bulunmaktadır. Aynı zamanda, diyabetik gibi vücut yaralarının iyileşmesini geciktiren kimi durumlarda da Hiberbarik oksijen tedavisi kullanılmaktadır.

Termal yanık ve ani görme ya da işitme kayıpları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Çok fazla kan kaybına uğrayan, osteonekroz yaşayan, beyin absesi olan ve radyasyon nekrozları geçiren hastalarda da hiberbarik oksijen tedavisi uygulanabilmektedir.

HİBERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NEDİR?

HBOT adı verilen bu tedavi, basınç odasına alınarak tamamen basınca maruz bırakılan hastaya belirli aralıklarla 0 saflıkta oksijen solutulmasına dayanan tedavi yöntemidir.

Basınç odaları, bu tedavi için özel hazırlanan kabinlerden oluşmaktadır. Bazı basınç odaları tek kişilikken bazılarında birden fazla kişinin kullanımı amaçlanmaktadır. Bu iki basınç odası arasındaki farklardan bir tanesi, tek başına olan hastanın maske takmaması, çok sayıda olan hastaların ise maske takma zorunluluklarının olmasıdır.

Basınç odalarının üretimi bazı standartlara göre yapılmaktadır ve bu standartlar hem ulusal hem de uluslararası nitelikte olabilir. Kabinlerin yüzeyinde, içeriyi gözlemlemeye yarayan çeşitli pencereler bulunmaktadır. Bu pencereler yoluyla hasta da dışarıyı gözlemleyebilmektedir.

Kapalı alan korkusunu epeyce tetikleyecek olan bu kabinlerde, daha fazla kişinin bulunması kişiyi rahatlatabilir. Aynı zamanda bazı durumlarda basınç odası içerisinde bir de sağlık personeli yer alabilmektedir.

Basınç odalarında yapılan tedaviler genellikle Deniz Kuvvetleri içerisinde yer alıyor ve vurgun yiyen dalgıçların tedavisi bu basınç odalarında gerçekleştiriliyordu. 1985 yılında GATA bünyesinde bu amacından farklı olarak diğer hastalıkların tedavisini gerçekleştirmek için uygulanan bir yöntemdir HBOT.

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN UYGULANMA ADIMLARI NELERDİR?

İlk olarak, hasta ya da hastalar, sedye ile ya da kabin içerisinde bulunan koltuklara oturtularak basınç odasına yerleştirilirler. Ardından, odanın içerisinde bulunan basınç yavaş yavaş olacak şekilde odaya hava verilerek yükseltilmeye başlanır. Odanın gelmesi gereken basınç normal basınç düzeyinin 2 ya da 3 katı kadar olup, kabin içinde istenen basınca ulaştığı bildirilince hastalar kendilerine verilen özel maskeleri takarlar. Bu esnada da 0 saf oksijen solurlar. Sağlık görevlilerinin kılavuzu eşliğinde tedavi bir süre devam ettirilir. Daha sonra ise basınç yavaşça azaltılarak HBOT tedavisi sonlandırılır.

HBOT tedavisi esnasında, vücudun değişen basınca verdiği tepki nedeniyle kulaklarda tıkanmalar meydana gelebilir.

Basınç odasından birdenbire çıkmak mümkün değildir, bu nedenle hasta hemen dışarı çıkarılmaz. Özel bir bölmede bekletilerek basıncın normale dönmesi beklenir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal