Rusya-Ukrayna'nın arasında olan savaşta ikinci ay geride kalıyor. Çatışma durumu, öngörülemez bir şekilde devam ediyor. Bu durum devam ettikçe savaş bölgesindeki geniş tarım arazilerinin neredeyse yarısı ekilemedi. Dünyanın da gıdasının önemli bir bölümünün üretilmiş olduğu bu bölgedeki yaşanan çatışmalar, arz tehdidini yukarı tırmandırdı. Bu nedenle tedarikte sıkıntılar yaşanmakta ve buğday en başta olma üzere çoğu temel gıda fiyatları yükselmektedir.
Rusya ve Ukrayna tepede
Tüm bu gelişmelerle gıda krizinin eşiğine gelmekte olan dünya, şu an yeni alternatif arayışına devam ediyor. Dünya çapında yıllık buğday satışının neredeyse üçte birini, Rusya ve Ukrayna gerçekleştirmektedir. Ayrıca küresel çapta olan ayçiçeği yağının yüzde 55'ini, mısır ve arpanın yüzde 15'inden fazlasını yine bu iki ülke üretmektedir.
Hindistan'dan Biden'a mesaj ''Kotayı kaldırın''
Batı ile Rusya arasında olan soğuk savaşların yılarca devam edeceğine yönelik yeni bir düzen kurulurken, dünyanın gıdasını üreten ülke olarak Hindistan öne çıkmaktadır.
Kendi nüfusuna yetecek şekilde gıdası olan ve oldukça fazlasını da arz etme kapasitesine sahip olan Hindistan; küresel kotaların kaldırılması durumunda buğday ve pirinç en başta olacak şekilde çok sayıda ürünü dünyanın her yerine gönderebileceğini açıkladı.
Hindistan'ın BM Sekreteri Sneha Dubey, Güvenlik Konseyi'nin Çatışma ve Açlık üzerine olan toplantısında '' Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan gıda güvenliği sorunlarına hızlı bir şekilde cevap vermemiz gerekiyor. Artan kıtlık riski, ancak bizi şu anda bağlayan kısıtlamaların ötesine geçilerek ele alınabilir'' diye söyledi.
ABD Başkanı Biden ile sanal toplantı gerçekleştiren Hindistan Başbakanı Modi de kısıtlamaları gündeme taşıdı ve Hindistan'ın halkı için yeterli yiyeceğe sahip olduğunu ifade ederek, ''Dünya Ticaret Örgütü'nün bize izin vermesi durumunda yarından sonra dünyaya gıda sağlamaya hazırız'' şeklinde konuştu.
85 milyon tonluk stok
Hindistan, iki temel gıda maddesi olan buğday ve pirinçte dünyanın ikinci büyük üreteni konumundadır. Ülke bugün 51.3 milyon ton buğday ve 34 milyon ton pirinç olacak şekilde, yalnızca bu iki üründe 85 milyon tonun üzerinde bir stoka sahiptir. Resmi projeksiyonlar, ülkede bu dönem 110 milyon tonun üzerinde buğday hasadı olacağını göstermektedir. Hindistan'ın dünyaya olan gıda arzının, yükselen emtia fiyatlarını da sakinleştireceği öngörülmektedir. Hindistan bugün 70 ülkeye buğday hasadı olacağını gösterdi. Hindistan'ın dünyaya olan gıda arzının, yükselen emtia fiyatlarını da sakinleştireceği öngörülüyor. Hindistan bugün 70 ülkeye buğday ve 150 ülkeye pirinç ihraç etmektedir. Küresel gıda krizine rağmen bile Hintli tüccarla, nisan-temmuz dönemi için neredeyse 3 milyon tonluk ihracat yapılması için sözleşme imzalamıştır.