Hindistan, bebek, doğum, polis, kız çocuk, erkek çocuk gibi başlıklar galerimizde
Hindistan'da yeni doğan bebeğin başına gelenler pes dedirtti
Hindistan'da yeni doğmuş bebeğe öyle şeyler yaptılar ki görenler gözlerine inanamadı.
Sabahın erken saatlerinde yoldan geçen dheeraj rathore, çöp kutusundan ağlama sesi geldiğini fark etti. içine baktığında ise çöp poşetine konulmuş, karıncaların istilasına uğramış, aşırı derecede kilo kaybı olan bir bebek gördü.
Rathore, hemen iki arkadaşından yardım istedi ve hep beraber çocuğun vücudunu temizlediler. bebeği temiz bir kumaşa sardılar ve en yakın hastaneye gittiler. polis bebeğin ebeveynleri tarafından sırf erkek olmadığı için terk edildiğini düşünüyor.
Hastane yetkilileri ise talihsiz bebeğin durumunun ciddi olduğunu belirtti. bebek yalnızca 1.5 kilo kalmıştı. ayrıca hastaneye götürüldüğünde vücudunun birçok yerinde fiziksel şiddetten ötürü oluşabilecek kızarıklıklar ve lekeler vardı. polis olayı ve aileyi araştırmaya başladı.
Erkek çocukların, kız çocuklara tercih edilmesi durumu hindistan'da çok sık karşılaşılıyor. bazı eyaletlerde her 1000 erkek çocuğa karşın, 800'den daha az kız çocuk dünyaya geliyor. bunun birçok sebebi var.
İşte çöpe atılan o bebek...
Mesela kız çocuklar ailelerini terk ediyorlar veya özellikle evlilik sonrasında aileleriyle ilgilenebilecek kadar yakında olamayabiliyorlar. ayrıca çeyiz de aile için büyük bir masraf olabiliyor. aile işlerinde ve mülk paylaşımında potansiyel mirasçı olarak erkekler görülüyor. ama cinsiyet eşitliği için devam eden çalışmalar bu bakış açısını değiştirmeye çalışıyor.
Bebekler, kafatası kemikleri henüz tam gelişmeden dünyaya gelir bu yüzden bebek doğum kanalına girdiğinde sıkışmaya veya vakumla çekilmeye bağlı olarak kafatasında şekil bozuklukları görülebilir. zamanla, beyin büyüdükçe kemikler de beynin şeklini alır ve kafatasındaki şekil bozuklukları ortadan kalkar.
Bebek doğduğundan itibaren 1 hafta veya 10 gün içinde görülen döküntülerin çoğu fizyolojiktir. bazı bebeklerde morluk veya akne benzeri oluşumlar görülebilir. bu sorunların çoğu tedavi gerektirmez. tedavi için kullanılan birçok madde bu tür cilt problemlerinin daha da artmasına neden olur. örneğin; bebeklerin cildine yapılan en yanlış uygulama, teri kokmasın diye yapılan tuzlamadır. bebeğin cildi hassas olduğundan tuz vücutta emilmekte ve bu durum ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilmektedir.
Bebeğin doyduğunu anlayabilmenin en iyi yolu, düzenli kilo artışının gözlenmesidir. 2-3 saat uyku uyuyan, düzenli kaka yapan çocuk doymuş demektir. emzirme sırasında emme ve yutma işlemlerinde, bebeğin hal ve hareketleri de doyduğuna dair ipuçları verebilir. bebekler dümdüz yatırdıklarında sütün fazlasını gaz ile birlikte çıkartabilir, bazen fazla miktarlarda da kusabilirler. bebek düzenli kilo aldığı sürece, bu durum bir sorun teşkil etmez. kusmaması için bebek 30-40 derece eğimle yatırılmalıdır. bu uygulama, yer çekiminin etkisi ile sütün midede kalması için yapılır.
Bebeklerin gaz çıkarmadaki sıkıntısı, sindirim sisteminin bazı öğelerinin olgunlaşmasında gecikmeden kaynaklanmaktadır. bu süreçte sabır çok önemlidir. piyasada satılan gaz sorununu gideren ilaçlar bebekler için önerilmemektedir. bebek emzirilirken devamlı meme değiştirmek sakıncalıdır. bir meme boşaltılmadan diğer memeye geçilmemelidir. çünkü birini boşalttıktan sonra diğerine geçmesi doyduğunu hissetmesini sağlayacaktır. fön makinesi sesi bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olabilir.
Annenin eli sürekli temiz olmalıdır. kulak temizliğinde kulak çöpü kullanılmamalıdır. sadece kulak kemerini pamuk yardımı ile silmek yeterli olacaktır. gözlerinde bulunan çapaklar, kaynatılmış su yardımı ile temizlenebilir. doğduğu günden itibaren bebeğin tırnakları düz, batık oluşmayacak şekilde kesilebilir ve kenarları hafif törpülenebilir. ağız özel bir temizlik gerektirmez; çünkü tükürük bezlerinin temizleyici bir etkisi vardır. fakat pamukçuk gibi bir madde görüldüğünde karbonatlı su ile yıkanabilir.
Burun tıkanıkları için aspiratör kullanımı zararlıdır. aspiratör negatif basınç uyguladığı için burun mukozası daha da şişip, tıkanabilir. küçük poşetlerde satılan tuzlu sular birer damla damlatmak, hem temizlik hem nem hem de burun tıkanıklığını gidermek açısından yeterli olacaktır.
Cilt temizliği banyo ile yapılır. bebek bir gün duru su, bir gün şampuan ile her gün yıkanabilir. şampuan seçerken ph nötr olan ve içerisinde kozmetik ürün olmayanlar tercih edilmelidir. alt temizliği kızlarda suya batırılan pamuklarla veya sadece su içeren ıslak mendillerle, önden arkaya doğru yapılmalıdır. kullanılan mendil veya pamuklar alkol içermemelidir. erkek çocuklarda ise; sünnet derisi geriye çekilmemelidir. bu uygulama ile deri çatlayıp, iltihap kapabilir.
Bebeğin kıyafetlerinin pamuklu ürünlerden seçilmesi önerilip, kullanmadan önce sıcak suyla yıkanıp ütülenmesi sağlanmalıdır. genellikle göbek kordonu, doğumdan sonra 10 gün içinde düşer. göbek bağı düşmeden önce su ile temas ettirilmemelidir. bu bölgenin kuru tutulmasına özen gösterilmeli ve doktorun önereceği alkollü bir antiseptikle sabah akşam pansuman yapılması gereklidir.
Bebek doğduğu günden itibaren dışarı çıkartılabilir. ancak kalabalık ortamlarda bulunmamasında fayda vardır. sürekli dışarıda olmak bebeğin bakımının ihmal edilmesine neden olabilir. yenidoğanda ateş, morarma ve nefes kesilmesi acil bir durumdur. ateş yüksek ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.