Hilal Taktiği Nedir, Nasıl Yapılır, Hilal Taktiği Kullanılan Savaşlar Nelerdir?

Hilal taktiği ya da turan taktiği, Türk savaş tarihinde olduğu gibi dünya savaş tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Peki, hilal taktiğinin tarihi nedir?

18.02.2022-12:17 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-12:17) Hilal Taktiği Nedir, Nasıl Yapılır, Hilal Taktiği Kullanılan Savaşlar Nelerdir?

İngiltere Savunma Bakanlığı, yaptığı paylaşımda Rusya'nın Ukrayna'yı nasıl işgal edeceğini paylaştı. Paylaşımda saldırının hilal taktiği şeklinde olduğu dikkat çekti. Türklerin uzun yıllar kullandığı hilal taktiği, tekrardan konu oldu. Bir diğer adı da turan taktiği olan bu savaş stratejisi, birçok açıdan açıklanması gerekir. 

HİLAL TAKTİĞİ NEDİR?

Hilal taktiği veya turan taktiği, düşmanı çevreleyip yok etmeyi amaçlayan bir askeri taktiktir. Osmanlı Devleti ve daha önceki Türk devletleri sıklıkla kullanmıştır. Özellikle ordunun çoğunluğunun okçu ve atlı olması sayesinde hız ve hareket konusunda usta olan Türk orduları, yaptıkları sahte saldırı taktikleriyle büyük zaferler kazanmıştır. Orduları daima hücum şeklinde tutan Türkler, düşmanı tuzağa çektikten sonra şaşırtıp düşmana yandan saldırırlardır. Kaçıyor gibi görünüp düşmanı çembere almak, bu taktiğin alameti farikasıdır. 

HİLAL TAKTİĞİ NASIL YAPILIR?

Hilal taktiğinin iki aşaması bulunmaktaydı. Bunlardan bir tanesi sahte ricatken, diğeri pusudur.

Ordu savaş alanında üç parçaya ayrılır. Orta sol ve sağ üç parçadır. Merkez kuvvet düşmana saldırmaya gider. Düşmanın onlara doğru geldiğini gören birlikler, geriye doğru kaçar. Kaçış sırasında okla düşmana saldırır. Böylece düşman asker kaybeder. Yine de geri çekilen birlikleri kovalayan düşman askerleri, sağ ve soldaki askerlerin ortasında kalır. Çember içine alınan düşman daha sonra imha edilir.

hilal taktiği nasıl yapılır

Sağ ve sol cenah, merkezden direkt olarak ayrılmamakla birlikte aralarına mesafe koyar. Böylece merkezdeki kuvvetler hızlı bir vur kaçla yan kuvvetlerin saldırmasına olanak sağlar. Vurkaç yapan merkez kuvvet, yan kuvvetlerin gelmesiyle birlikte kaçmayı bırakır ve düşmana saldırmaya başlar. Böylece düşman ablukaya alınır. Bu saldırı kesin sonuç verir. Taktik, az sayıdaki orduların sayı üstünlüğüne sahip orduları yenmesine yarar.

HİLAL TAKTİĞİ KULLANILAN SAVAŞLAR

En bilinen hilal taktiği kullanılan savaşlar, Malazgirt Meydan Muharebesi'dir. Alp Arslan bu taktikle Doğu Roma ordularını yenmiştir. Aynı zamanda Mohaç Meydan Muharebesi'nde de Kanuni Sultan Süleyman Macar ordularını yenmiştir.

Hilal taktiğinin ilk kullanıldığı savaş, milattan önce 490 yılında gerçekleşen Maraton Savaşı'dır. Atina kuvvetleri bu taktiği Perslilere karşı yapmıştır. Aynı zamanda Sun Tzu bu taktiği Savaş Sanatı kitabında yazmıştır. Kitabın yazılış tarihi 6. yüzyıldır. Halit İbn el Valid, bu taktiğin uzmanlarından sayılır. Diğer bilinenler Karnal Savaşı, Kerkük Savaşı, Fraustadt Savaşı, Hannibal'ın Romalıları yenmesi ve Nazi Almanyası'nın Blitzkreig taktiğidir.

Rus savaş tarihini derinden etkileyen rasputitsayı merak ediyorsanız bu linke tıklayabilirsiniz.

YORUM YAZ..
Modal