Hıdırellez, bilindiği üzere UNESCO'nun 'Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanter,' listesinde yer alır. Çok uzun yıllardır gelenek halinde kutlanan Hıdırellez, her yıl 6 Mayıs tarihinde çok farklı ritüellerle karşılanır. Hıdırellez gününün gelmesine az bir zaman kala, vatandaşlar gelenekleri yerine getirerek bir gün öncesinde ev, araba, çocuk gibi dileklerini bir kağıda çiziyorlar. Hıdırellez günü akşamı bu dilekler gül ağacının dalına bağlanıyor veya ağacın dibindeki toprağa gömülüyor.
Hıdırellez günü Hızır’ın bolluk ve bereketinden yola çıkılarak para, evlilik, çocuk ve sağlık gibi dilekler dileyen vatandaşlar bu dileklerini 5 Mayıs tarihinde hazırlamaya başlarlar. Ertesi gün sabaha kadar süren çok sayıda etkinlikle birlikte Hıdırellez kutlamalarında dilenen dilekler gül ağaçlarının dallarına bağlanır ya da gül ağacının toprağının içine gömülür.
Vatandaşlar aynı zamanda çeşitli yiyecekler hazırlar ve özellikle Hıdrellez günü kuzu veya oğlaklar kesilir. Hıdırellez'in kutlanacağı alanda yapılan çeşit çeşit yemekler bir araya getirilir.
Hıdırellez'in geleneklerinden bir tanesi de gül ağacı dilekleridir. Hıdırellez akşamı gerçekleştirilen bu gelenekte istenilen dilek bir kapıda yazılır veya çizilir. Daha sonra gül ağacının ya dalına bağlanır veya toprağına gömülür.
Şayet dilek tahta çöplerle gül ağacının yanına yapılmışsa, sabah b tahtaları bulundukları yerden alarak suya atılması gerekir.
Hıdırellez duası:
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.