Hıdırellez nedir, neden kutlanır? Hıdırellez duası nasıl okunur?

Türk toplumunda gelenek haline gelen Hıdırellez kutlamaları baharın gelişini müjdelemek için yapılmaktadır. Her yıl gelenek halinde kutlanan Hıdırellez'in ne olduğu ve neden kutlandığı merak konusu oldu. Peki Hıdırellez nedir, neden kutlanır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

05.05.2022-00:56 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-00:56) Hıdırellez nedir, neden kutlanır? Hıdırellez duası nasıl okunur?

Orta Asya ve Balkanlar başta olmak üzere birçok ülkede doğanın canlanmasını ve baharın gelişini müjdelemek için kutlanan Hıdırellez Hızır ve İlyas kelimesinin birleşiminden gelmektedir. Birçok ritüellerle kutlanılan Hıdırellez'de Hızır ve İlyas peygamberlerin birleştiğinde inanılır. Bahar ateşinin yakıldığı ve birçok geleneksel ritüellerin yapıldığı Hıdırellez kutlamalarında Hıdırellez duasında okunur. 

Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

Yüzlerce yıldır geleneksel olarak her yıl kutlanan Hıdırellez bu yıl 5 ile 6 Mayıs günlerinde kutlanacak. Hıdırellez 5 Mayıs Perşembe günü akşam başlayıp 6 Mayıs Cuma günü ikindi ezanı da bitmektedir. 

Hıdırellez nedir?

Türk dünyası için gelenek haline gelen mevsim bayramı Hıdırellez Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanır. Doğanın canlanmaya başladığı gün olarak da kutlanılan Hıdırellez, bahar bayramı anlamı taşır. 

Hıdırellez nedir neden kutlanır

Hıdırellez kutlamalarında yapılan ritüeller nedir?

Hıdırellez kutlaması çeşitli ritüellerle yapılır. Yapılan ritüellerle arasında en yaygın olanı ise Hıdırellez akşamı gül ağacı altında dilek dilemektir. Dilekler bir kağıda yazıp gül ağacına asılacağı gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Hıdırellez sabahında ise gül ağacına dilekler alınarak suya bırakılır. Hıdırellez akşamında gül ağacına para asarak da dilek dilenebilir. Asılan paralar diğer gün sabah toplanır ve cüzdana konulur ve yıl boyunca harcanmaz. O para kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yaşatmaz. Anadolu'da ise halk beyaz elbiseler giyip gün doğmadan yeşil ve bol sulu olan kırlara giderek eğlenir, kutlamalar da yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbede ya da bir yatırın yanında yapılır. Bu gibi yerlere bu yüzden Hıdırlık denmektedir. Hızır peygamberin gezdiği yerler olarak kabul edilen yeşil yerlerde çiçekler toplanır, oyunlar oynanır ve baharın ilk kuzusu kesilir. Toplanan çilekler kaynatılarak içilirse hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkananın ise gençleşip güzelleşeceğine inanılır. "Hızır Hakkı" için kuzu kesmek Hızır geleneğinde yaygın olarak görülür. Diyarbakır'da Ciğaret isimli ayrı bir tören düzenlenmektedir. Kesilen kuzudan yiyenlerin bedenlerinin de sağlık ve canlılık kazanacağına inanılır. Hızır peygamberin elinin değdiği şeylerin dolup yastığına inanıldığı için Hidirellez arafesinde yiyeceklerin, ambarları, para ve keselerin ağızları açık koyulur. Anadolu'nun bazı bölgelerinde ise yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için oruç tutulur ve kurban kesilir. Kurban ve adaklar Hızır Hakkı için kesilir. 

Hıdırellez duası nasıl okunur?

Bin bir adım bir adım - Allah bir adım adım - Kerim kerem Allah - Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah - La ilaha illallah Muhammeden Resulullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal