Baharın müjdecisi olan Hıdırellez her sene büyük coşkuyla kutlanmaktadır. Nisan ayının bitmesine az bir zaman kala Türk dünyasının ve Balkanların eski geleneği Hıdırellez'in tarihi merak edilmekte ve araştırılmaktadır.
Baharın gelişini haber veren mevsimler bir bayram olan Hıdırellez, Hızır ve İlyas isimlerin birleşmesi ile meydana gelmiştir. 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen bir isim, bayramdır. Her yıl 5-6 Mayıs tarihinde Hıdırellez kutlamaları yapılmaktadır. 2017 yılında ise UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kabul edilmiştir. Baharın gelmesi ile doğanın canlanması hayatın bereketli geçmesini dileyen insanlar 5 Mayıs akşamından 6 Mayıs sabahına kadar birçok etkinlikler ile kutlamalar yapmaktadırlar.
Hıdırellez, Ortadoğu, Orta Asya, Anadolu ve Balkanlarda kutlanan mevsimlik bayramdır. Hızır ve İlyas isimlerin birleşimi ile oluşan Hıdırellez günü, muhtaç kalanların yardımcısı Hızır ve denizlerin hakimiyeti İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak inanılır ve bu günde kutlamalar yapılmaktadır.