Hıçkırık, diyaframın kasılması sonucu meydana gelen bir durumdur. Nefes aldığımız sırada diyafram kasılır ve aşağı doğru hareket eder. Bu durum ise göğüs kafesini genişletir ve hıçkırık yani bilimsel ismiyle singultus meydana gelir.
Gün içerisinde yaşanan duygusal değişimler, diyaframa uyarılarda bulunur. Bu durumda diyaframda kasılmalara sebep olur ve hıçkırık başlar. Genellikle 6 ile 12 kez hapşırık nöbetleri tetiklenir. Hıçkırık durumu genelde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda hıçkırık uzun soluklu bir nöbete dönüşebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak uzman doktora gidilmelidir. Doktorunuz geçemeyen hıçkırık için önce solunum muayenenizi yapar ve altında yatan sebepleri araştırmaya başlar. Fizik muayene esnasına dış kulak yolu, kulak zarı, baş, boyun ve tiroid muayenesi, kapsamlı nörolojik muayene, göğüs ve karın muayenesi gerçekleştirir. Eğer doktorunuz gerekli görürse, laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme testleri isteyebilir.
Hıçkırık çoğunlukla birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Fakat birkaç saat süren ve kesilmeyen hıçkırıklar da vardır. İşte evde hıçkırık geçirebilmek yapabilecekleriniz:
- Derin bir nefes alarak nefesinizi tutun ve yavaşça 10'a kadar sayıp bırakın
- Bir kese kağıdının içine belirli aralıklarla ile nefes alıp verin
- Bir bardak suyu hızlıca için
- Bir çay kaşığı şeker ya da bal yiyin
- Uzun süren bir hıçkırığınız varsa ve aylarca geçmiyorsa bir doktora başvurulmalıdır.
Bebekte hıçkırık oluştuysa geçirmek için bebeği bir süre emzirmeyi denemelisiniz. Ancak emzirme sonrası hıçkırık devam ediyorsa bebeği yarım saat dik tutarak sırtını okşayın ve hafif hafif sallayın. Tüm bunlara rağmen bebeğin hıçkırığı geçmediyse bir çay kaşığı su verebilirsiniz.
Bebeklerde hıçkırığı geçirmek en yaygın olan yöntem limon suyu vermektir. Limon suyu verildiği anda bebekler bir anda nefesini tutar ve buda diyafram kasında oluşan irritasyonu önlediği için hıçkırığı geçirir. Fakat limon Ph değeri yüksek olduğu için bebeklerde kullanımda fazla tavsiye edilmez.