Hibrit Güneş Tutulması için geri sayım başladı: Tutulma Türkiye’den görülecek mi?

20 Nisan 2023 Perşembe günü Güney Yarımküre’de Ay, Güneş’i tamamen engelleyerek tam bir güneş tutulması yaratacak. 76 saniye boyunca sürecek görsel şölenin Türkiye’den görülüp görülmeyeceği merak konusu. İşte detaylar...

18.04.2023-16:36 - (Son Güncelleme: 18.04.2023-17:04)

Önümüzdeki Perşembe günü, Güney Yarımküre’de Ay, Güneş ile Dünya’nın arasına 76 saniye boyubca girerek ‘’Hibrit Güneş Tutulması’’ adı verilen tam bir Güneş Tutulmasının izlenmesine fırsat tanıyacak. Dünyanın dört bir yanından teleskop yardımıyla gözlemlenebilecek olan görsel şölenin Türkiye’den görülüp görülmeyeceği ise merak ediliyor. 

76 saniyelik görsel şölen

NTV’nin haberine göre; Güneş tutulması Hint Okyanusu'ndaki Kerguelen Adaları yakınlarında bir güneş doğuşu olarak başlayacak.

Batı Avustralya kıyılarını sıyıracak ve ardından Doğu Timor ve Batı Papua boyunca ilerleyecek ve birkaç saniyeliğine bir "ateş çemberi" haline gelecek.

Hibrit Güneş Tutulması

Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları üzerinde Güneş batışı olarak on bulacak.

Tam Güneş tutulmasına nispeten az sayıda insan şahit olacak.

Sadece 50 bin kişinin Batı Avustralya'daki Exmouth Yarımadası'na gelmesi bekleniyor. Bölgenin normal nüfusu ise 5 bin civarında.

8 Nisan 2024'te 31 milyondan fazla Kuzey Amerikalı, tam Güneş tutulmasına şahitlik edecek.

Tutulma Türkiye’den görülecek mi?

Güneş Tutulmasını gözlemlemek sadece Batı Avustralya, Timor Leste ve Batı Papua gibi Güney Yarımküre ülkelerinde mümkün olacak. Dolayısıyla tutulma Türkiye’den gözlemlenemeyecek.

YORUM YAZ..
Modal