HGS Etiketi Olmadan Geçiş Yaptım Cezayı Nasıl Öderim?

Hızlı Geçiş Sistemi,otoyol, köprü, boğaz köprülerinde kullanılan yeni ve ücretli geçiş sistemi olarak tanımlanabilir. HGS'yi kullanmayan sürücüler bir sonra yapacakları geçiş sırasında 10 kat ceza ödemek zorunda kalırlar. HGS sistemi ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde....

15.05.2019-00:49 - (Son Güncelleme: 15.05.2019-00:36)

HGS OLMADAN GEÇİLİRSE NE YAPILMALI?

Geçtiğimiz yıllarda köprü ve otoyollarda yeni bir sisteme geçiş yapıldı. Bu yeni sistem Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) olarak hayatımıza girdi. Peki HGS olmadan geçiş yapıldığında ne gibi problemlerle karşılaşırız ? Bu tarz durumlarda ne yapmak gerekir? Detaylar haberimizde.

HIZLI GEÇİŞ SİSTEMİ NEDİR?

Hızlı geçiş sistemi ya da HGS; Otoyol, köprü, boğaz köprülerinde kullanılan yeni ve ücretli geçiş sistemi olarak bilinir. İstanbul trafiğindeki sorunları  giderebilmek amacıyla  uygulanmaya başlanan bu  sistem milyonlarca vatandaşın hayatını olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sistemden önce otoyol ve köprülerde biletli geçiş sistemi kullanılıyordu. Ancak bu durum trafiğe sebep oluyordu. HGS daha etkin, daha hızlı ve daha kullanışlı olduğu için bu sisteme geçildi.

Hızlı Geçiş Sisteminin düzgün bir şekilde işlemesi için gereken tek şey HGS kartlarıdır. Kartın sahibi olan sürücü HGS'ye kartlarını okutarak işlemlerini çabucak halledebilir. Fakat bazı durumlarda HGS kartı sistem tarafından okunmayabilir. Bunun yanı sıra  İstanbul dışından gelen sürücülerin Hızlı Geçiş Sistemi’nden habersiz oldukları için kartları okutmadan direkt geçiş yapmaya çalışmaları ve geçtikleri de bilinen bir gerçek.

İşte tam da bu konuda birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle de bu problemlerin çok masraflı olduğunu belirtmemiz  gerekir. HGS'yi kullanmayanlar veya yanlış kullanan sürücüler  bir sonra yapacakları geçiş sırasında  10 kat ceza ödemek zorunda kalabiliyorlar.

HGS OLMADAN GEÇİŞ YAPARSAM NE OLUR?

HGS kartını okutmadan gerçekleştirilen geçişlerde sürücülere ödeme yapmak için en fazla 7 iş günü süre tanınmaktadır. Bu  7 iş günü içerisinde sürücülerin yapması gereken ilk işlem HGS almaktadır. Eğer sürücü bu süre içinde HGS alırsa kaçak geçiş için ödemesi gereken ücret normal olarak bakiyeden düşecek ve sürücü ceza ödemek zorunda kalmayacaktır.

Fakat sürücü eğer 7 iş günü olarak belirtilen süre aşılır ve gereken işlemler yapılmazsa yüklü miktarlarda ceza ödemek zorunda kalabilir. Bu durumda cezayı ödemek zorundasınız.

HGS KARTI NEREDEN ALINIR? NASIL ALINIR?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartına sahip olmak isteyen vatandaşlar  bankalara, PTT şubelerine başvuruda bulunabilirler.  Alınan karta bakiye yüklenebilir veya bankalar üzerinden kredi kartı ile otomatik ödeme gerçekleştirilebilir. Bundan sonraki işlem ise intenet üzerinden HGS üyeliği açmak ve üyelik üzerinden bakiye sorgulama işlemi yapmaktır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Öneğin aracınızda HGS etiketi varken ancak içerisinde  bakiye yokken  ya da yetersizken geçiş yaptınız. Bu durumda yine 7 iş günü olarak belirlenen süreyi dikkate alarak bakiye yüklemesi yapmanız gerekmektedir. Bu durumda ceza ödemenize  gerek kalmadan geçiş ücreti hesabınızdan düşer. Ancak bilinmesi gerekiyor ki  HGS sistemi sebebiyle  bir çok mağduriyet de yaşanabilmektedir. Bu sebeple sürekli olarak bakiyenizi sorgulamalısınız.

GÜNCEL HGS ÜCRETLERİ  

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ nden otomobiller için alınan geçiş ücreti 8.75 Türk Lirası,  

Hafif ticari araçlar için 11.25 TL,  

Motosikletler için 3.5 TL olarak belirlenmiştir.

Osmangazi Köprüsü’nde HGS ücretleri otomobiller için 103.05 TL,

 Hafif ticari araçlar için 164.85 TL

Motosikletler için 72.15 TL olarak belirlendi.

Son Dakika Otomobil Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal