Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu açıklama doğrultusunda otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan OGS yerini tamamen HGS'ye bıraktı. Artık otoyol ve köprü geçiş ücretleri HGS üzerinden alınmaya başlayacak. Bunun yanı sıra birçok OGS cihazına sahip olan araç sahipleri bu cihazı bankalara giderek ücretsiz bir şekilde HGS etiketine dönüştürülebilecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama sonrasında yeniden 'HGS etiketi nereden alınır? HGS etiket ücreti ne kadar?' gibi sorular gündemdeki yerini aldı.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), 17 Eylül 2012 tarihinde Boğaz Köprüleri, Avrupa Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa otoyollarındaki ücret toplama istasyonlarında PTT Genel Müdürlüğünce devreye alınan bir sistem olarak bilinmektedir. HGS'yi kısaca tanımlamak gerekirse otoyol ve köprülerde geçiş ücretlerinin hızlıca ödenmesini sağlamaya yönelik özel bir uygulamadır.
HGS etiketi nereden alınır?
HGS'yi kullanmaya başlamak için bu işleminizi PTT şubeleri dışındaki bazı bankaların internet veya cep şubelerinden ya da şubelere giderek yamak mümkünüdür. HGS ürün satışlarını ya da bakiye yükleme işlemlerini tüm PTT şubelerinden veya anlaşmalı GSM şirketleri, bayilikler, petrol şirketleri ve bankalar aracılığıyla da gerçekleştirmek mümkündür.
PTT tarafından yol güzergâhlarında kurulmuş olan satış noktaları ve bakiye yükleme noktaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Niğde-Şanlıurfa Otoyolu: Adana Batı, Adana Doğu, İskenderun, Gaziantep Batı, Şanlıurfa, Mersin İstasyonları.
- Ankara-Edirne Otoyolu: Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, Boğaziçi köprüsü, Gebze, Dilovası, Kandıra, FSM Köprüsü, Kınalı, Hadımköy, Avcılar, Mahmutbey İstasyonları.
- İzmir-Aydın-Çeşme Otoyolu: Aydın, Belevi, Çeşme, Germencik, Işıkkent, Narlıdere İstasyonları.
HGS ile anlaşmalı bankalar
- İş Bankası
- Albaraka Türk
- Garanti
- TEB
- KuveytTürk
- Denizbank
- Yapı Kredi
- Vakıfbank
- Halkbank
- Türkiye Finans
- Akbank
- Ziraat Bankası
- Finansbank
HGS ile anlaşmalı petrol ofisleri
- Petrol Ofisi
- SHELL
- BP
- OPET
- TPPD
- TOTAL Yetkili İstasyonları
HGS etiketi almak için gerekli olan belgeler
HGS sahibi olabilmek için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. PTT internet sitesi üzerinden merak edilen bu soruya şu şekilde yanıt getirmiştir:
Bireysel başvuru işlemi yapılacaksa gerekli olan belgeler; kimlik, ruhsat ya da ruhsat fotokopisi
Kurum için başvuru işlemi gerçekleştirilecekse, ürün ya da ürünlerin Temsil Belgesi, araç ruhsatları ya da ruhsat fotokopileri
İstenilen bu belgelerle PTT merkezlerine ya da işyerlerine giderek başvuru işlemlerini kolayca gerçekleştirilebilir.
HGS etiket ücreti ne kadar?
Merak edilen bir diğer konu ise HGS etiketinin ne kadar olduğu. Buna dair PTT internet sitesi üzerinden konuya açıklık getirmiştir.
PTT işyerlerince satışı gerçekleştirilen HGS ürünlerinden yapışkan tipi etiket bedeli 15 TL, kart tipi etiket bedeli ise 30 TL’dir. HGS ürünü alan müşterilerin satış sırasında etiket ücretine ek olarak bakiye de yüklemeleri gerekmektedir.
Anlaşmalı bankalardan da HGS etiketi sahibi olunabilmektedir. Fakat, ürünlerin fiyatları bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bu bilgilere istediğiniz bankanın ürün ve hizmet ücretleri bölümünden ulaşılabilmektedir. Ayrıca bazı bankalarda müşterilerine HGS etiketini ücretsiz olarak da verebiliyor. Bunun için de müşterisi olduğunuz banka ile görüşme yapıp uygulamanın geçerliliğini sorgulayabilirsiniz.
HGS için araç sınıfları
HGS kullanılan araç sahipleri 6 farklı sınıfta ücrete tabi tutulmaktadır. Otoyol ve köprülerde HGS'yi kullanacak araç sahipleri bundan dolayı araçlarının yer aldığı sınıfa uygun olan HGS etiketini almalıdır. Aksi halde sürekli olarak araç sınıfı uyumsuzluğu devam eden sürücülerin HGS hesapları kara listeye alınıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre araçlar ve bulundukları sınıflar şöyle sıralanabilir:
1. sınıf araçlar: Aks aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre olan araçlar 1. sınıftır
2. sınıf araçlar: Aks aralığı 3.20 metre ve üzerinde olan türlü 2. akslı araç 2. sınıftır
3. sınıf araçlar: Aks adedi (dingil sayısı) 3 tane olan her türlü araç 3. sınıfta yer alıyor.
4. sınıf araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 adet olan her türlü araç 4. sınıf araçtır.
5. sınıf araçlar: Dingil sayısı 6 ve daha fazla olan kamyon, treyler vb. araçlar bu kategoride yer alır.
6. sınıf araçlar: Bu kategoride ise motosikletler yer almaktadır. Motosikletler 1. sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile otoyol ve boğak köprülerini kullanabiliyor.