Her gün elma sirkesi tüketilirse ne olur? Elma sirkesi tüketmenin 10 harika etkisi

Ham, organik, süzülmemiş ya da pastörize edilmemiş elma sirkesi, sadece salatalarda sos olarak kullanılmasının dışında pek çok etkiye sahiptir. Neredeyse her alanda kullanılabilen elma sirkesinin bu faydalarından, hem cildiniz hem saçlarınız hem de eviniz ve evcil hayvanlarınız yararlanabilir. İşte elma sirkesinin 10 harika etkisi...

08.06.2022-08:34 - (Son Güncelleme: 18.09.2022-11:03) Her gün elma sirkesi tüketilirse ne olur? Elma sirkesi tüketmenin 10 harika etkisi

Birçok alanda pek çok etkiye sahip olan elma sirkesinin faydaları say say bitmiyor. Cildinize, saçlarınıza, evcil hayvanlarınıza hatta evinize bile faydası olan elma sirkesinin 10 harika etkisini sizler için derledik.

1. Elma sirkesi saçınızı parlatabilir

Saçlarınızı şampuanlamanızdan sonra durulama aşamasında elma sirkesi kullanmanız saçlarınızı güçlendirir ve parlatır. Eski bir şampuan şişesine ya da herhangi bir kaba yarım yemek kaşığı elma sirkesiyle 1 bardak soğuk su ekleyin. Daha sonra saçlarınızı şampuanlayın ve durulama aşamasında bu çözeltiyi saçınıza dökün. Etkileyici bir sonuç almak istiyorsanız bu uygulamayı haftada birkaç kez yapmayı ihmal etmeyin.

elma sirkesi 1

2. Doğal elma sirkesi cildinizin pH’ını düzenler

Doğal elma sirkesini suyla seyrelttikten sonra pamuk yardımıyla yüzünüze uygulayın. Özelliklede gece duş aldıktan ya da yüzünüzü yıkadıktan sonra ve sabahları aynı şekilde olmak üzere nemlendiricinizden önce uygulayabilirsiniz. Cilt lekesiniz, yaşlılık lekeleriniz ya da sivilce izleriniz varsa tüm bunların yok olması için gece boyunca karışımı cildinizde de bırakılabilirsiniz.

Aynı zamanda siğillerin yok olması içinde oldukça faydalı olan elma sirkesini yine bir pamuk yardımıyla siğil üzerine koyun ve bantla sabitleyin. Gece boyu öyle kalmasına özen gösterin. Deriniz, solüsyonla reaksiyona gireceğinden dolayı bir miktar şiş olabilir, fakat bekletmeye devam ederseniz siğilin düşeceğini göreceksiniz. Siğilin düşmesinin ardından yeniden oluşmaması için tedaviye birkaç gün daha devam etmenizde fayda var.

3. Kilo vermede yardımcı etkiye sahip

Yapılan araştırmalardan alınana verilere göre günlük olarak asetik asit alımının kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yani elma sirkesi tüketerek de zayıflayabilirsiniz. Bunun için yarım litre suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin ve karıştırın. Gün içerisinde de suyu tüketmeye zen gösterin.

2009'da Biyobilim, Biyoteknoloji ve Biyokimya’da yayınlanan bir çalışmada, 12 hafta boyunca asetik asit tüketen deneklerin ciddi kilo kaybı yaşadığı ve karın yağında, bel çevresinde ve trigliseritlerde azalma olduğu tespit edilmiştir.

elma sirkesi faydaları

4. Tüm iç vücut sisteminizi dengeleyebilir.

Vücudunuz sürekli olarak bir denge durumu elde etmek için çabalamaktadır. Elma sirkesi de sağlıklı bir alkalin pH seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar sonucunda yüksek asit seviyelerinin (düşük pH seviyesi) enerji eksikliğine ve daha yüksek enfeksiyon insidansına yol açtığını görülmektedir. Bundan dolayı, doğal bir enerji artışı için günde birkaç kez elma sirkesi yudumlanabilir.

5. Elma sirkesi detoks yapmanıza yardımcı olabilir

PH’ınızı dengelemenin bir parçası olarak, elma sirkesi vücudun genel bir detoksifikasyonunu sağlar. Araştırmalar elma sirkesinin kardiyovasküler dolaşımın uyarılmasına ve karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olabileceğini göstermektedir.

6. Lenfatik sistemi için harika bir etkiye sahiptir

Mukusun parçalanmasına ve lenf bezlerinin temizlenmesine yardımcı olan elma sirkesinin, yapılan araştırmalara göre mukus ve sinüs tıkanıklığının azaltmasına ve bundan dolayı alerjilere de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Alerji etkilerinde azaltma, ayrıca sinüs enfeksiyonlarını ve boğaz ağrıları ve baş ağrıları gibi semptomları da engellemeye yardımcı olur.

7. Candida (pamukçuk)’dan kurtulmanıza yardımcı olabilir

Candida mantarı ya da bir diğer ismiyle pamukçuğu vücuttan atılabilmesi için elma sirkesinde bolca doğal enzimler bulunur. Candida; yorgunluk, zayıf hafıza, şeker istekleri ve maya enfeksiyonları semptomlarına sebep olduğu söylenmektedir.

emla sirkesi

8. Mide ekşimesini azaltır

Mide asidini, asit içeren bir sirkeyle tedavi etmek, bir oksimoron gibi görünse de, elma sirkesinin düşük asidi düzenlediğini, bu nedenle mide yanmasını azalttığını açıklayan bir araştırma da bulunmaktadır. Doğal ilaç uzmanları, 1 çay kaşığı sirke ve ardından bir bardak su içildikten sonra midede rahatlama hissedileceğini gerektiğini söylüyor. Ülseriniz varsa, bunun bir rahatlama sağlamayacağını unutmayın

9. Doğal bir sprey olarak odanızın havasını değiştirebilir

Elma sirkesinin temizleyici etkisiyle tuvaletlerinizi bile temizleyebilir, banyonuzda mis gibi bir elma kokusu sağlayabilirsiniz. Yalnızca tuvalete dökerek gece boyunca bekletin ve durulayın. Bulaşık makinelerinde de kullanılabilen elma sirkesi bulaşık deterjanları yerine kullanılabilir. Elma sirkesini 1 bardak suyla karıştırarak mikrodalgaları, mutfak yüzeylerini, pencereleri, bardakları ve aynalarınızı da temizleyebilirsiniz.

10. Örümcek damarlarınızdan kurtulabilirsiniz

Örümcek damarları olarak da bilinen varikoz ya da genellikle cildinizin hemen altında görünen şişmiş ya da bazen bükülmüş damarlar görünebilir. Bu damarların bacak yüzeyindeki görünümü çoğu yaş grubunda oldukça yaygındır. Damarlarda, kanın sadece bir yönde yukarı doğru akmasını sağlayan valfler bulunur. Kan bacaklardan kalbe doğru gittiğinde, vanalar geriye doğru akmasını önler. Vücudumuzun düzgün çalışması için bu gereklidir.

elma sirkesi yapılışı

Elma sirkesi tarifi

Malzemeler

- Elma

- Su

Yapılışı

Öncelikle elmalarınızı küp küp doğrayınız. Kavanoza 1/3 oranında elma, geri kalan kısma ise su koyulmalıdır. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin arından kavanozun ağzı bone ya da tülbentle kapatılmalıdır. Sirkeniz, karanlık bir ortamda durmalıdır. 1 hafta boyunca bu karışımı her gün karıştırmanız gerekmektedir. Sonrasında kendi haline bırakın. Elmalar tamamıyla kavanozun dibine çöktüğündeyse süzünüz. Ana oluşması ve sineklenmesini bekleyin. Ara ara kontrol edin. Sirke oluştuğunda şişeleyebilirsiniz.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal