Solunum yolu tıkanıklıklarında, tıkanmaya neden olan cismin çıkartılması için yapılan bir müdahale tekniğidir. Heimlich Manevrası nasıl yapılır? İşte merak edilenler haberimizde...
Yetişkinlerde ve genellikle çocuklarda boğulma olaylarının sebebi nefes borusuna bir cisim kaçmasıdır. Bu durum çok sık görülen acil bir olaydır. Çocuklar yutamayacakları kadar sert ve büyük cisimleri ağızlarına aldıklarında veya yemek yerken aynı zamanda konuşmaya ya da nefes almaya çalıştıklarında soluk boruları tıkanabilir. Bu sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de sık görülen bir durumdur.
HASTADAKİ BELİRTİLER
* Olay çoğunlukla yemek sırasında olur,
* Hasta konuşamaz, bağıramaz (kısmen tıkanma varsa öksürmeye çalışır ve tiz bir ses çıkarır)
* Yüzü oksijensizlikten morarır,
* Çaresizlik içinde boğazını tutar,
* Kısa bir süre sonra bilinci kaybolarak yere yığılır. Tam tıkanmada 3-4 dakika içinde cisim çıkarılmazsa ölüm meydana gelir.
Boğazına Yabancı Cisim Kaçan Hastanın Tipik Hareketi
Bu durumda yabancı cisim hastanın ağzından el ile çıkarılamayacak kadar aşağı inmiş ise Heimlich Manevrası yapılır. Hastanın bilinci henüz kaybolmamışsa, kurtarıcı (hastaya manevrayı yapacak olan kişi) hastanın arkasına geçer ve ellerini hastanın göbek ile kaburgalar arasındaki kısmına kenetler. Daha sonra ani bir hareketle, yumruğu ile karnına doğru basınç uygulayarak hastanın ayakları yerden kesilinceye kadar kaldırır. Bu işlem, solunum yolunu tıkayan cismin ağızdan atılmasına kadar devam eder. Burada amaç karına yapılan basınç artışının akciğerleri sıkıştırması ve tıkayan cismin basınçla dışarı atılmasının sağlanmasıdır (Bunu şişedeki basıncı artan gazoz veya maden suyunun kapağını fırlatmasına benzetebiliriz).
Heimlich Manevrasının Yapılışı
Şuursuz durumda olup yerde yatan hastalarda ise manevra hasta sırt üstü yerde yatarken yapılabilir.
Öksürerek tıkanan cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası uygulanmalıdır. Bebeklerde bu manevra sırta vurularak yapılır ancak yetişkinlerde vücudu baş aşağı çevirip vuramayacağımız için soluk borusunu tıkayan cisim vurma etkisiyle daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Benzer şekilde toplumumuzda tıkanan kişinin sırtına vurmak da hiç bir fayda sağlamayacağı gibi durumu da kötüleştirmektedir.
Heimlich manevrası uygulamak için hastaya ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılmak gereklidir. Bir elin başparmağı midenin üstüne gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer el ile kavranır. Yumruk yaptığımız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli şekilde kendimize doğru çekerek tıkayan cisim çıkartılmaya çalışılır.
Bu işlem, cisim çıkana kadar veya sağlık ekibi gelen kadar devam eder.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın