Hazırlıklar resmen başladı: 19 ilçe il olacak

Daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dile getirdiği 19 yeni il önerisi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı AK Parti’nin de bu öneriye sıcak baktığı kaydedilirken, konu hakkındaki yasal düzenlemenin hazırlandığı öğrenildi. İşte detaylar...

15.06.2023-16:32 - (Son Güncelleme: 15.06.2023-17:26) Hazırlıklar resmen başladı: 19 ilçe il olacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha önce ‘100 il, bin ilçe’ açıklaması yapması konusu AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda ele alındı. Düzenleme için kriterlerin belirlenme işlemi sürerken, konu hakkındaki yasal adımların yerel seçimlerin ardından yapılacağı belirtiliyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde ise Türkiye’deki 81 il sayısı 100’e yükselecek. 

Yasal adımlar seçim sonrası atılacak

NTV’nin yer verdiğine göre; Edinilen bilgilere göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin. Cumhuriyetin 100. yılı olması dolayısıyla "100 il, bin ilçe" açıklamasını yapması AK Parti tarafından anlamlı bulundu. O tarihlerde konuya ilişkin bir çalışma gerçekleştiren AK Parti, 'Yerel Yönetimler Yasası'nı ele alırken '100 il, bin ilçe' konusu üzerinde de mesai harcadı. Seçim yoğunluğu nedeniyle konuya ilişkin bir olgunlaşma gerçekleşemedi. Süreç, il ve ilçe olmak isteyen şehirlerin beklentilerini boşa çıkarmadan küskünlük oluşturmamak için seçim sonrasına bırakıldı.

19 Yeni İl Hangisi

100 il bin ilçe

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) '100 il, bin ilçe' konusu gündeme getirildi ve birtakım çalışmalar yapılarak düzenleme için kriterlerin belirlenmesi konusunda faaliyet gösterilmesi konuşuldu. Yeni il ve ilçe konusunda kriterlerin belirlenmesinin siyasiler üzerindeki baskıyı azaltılacağı da düşünüldü.

Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili görüşmelerde 100 il, bin ilçe hususunu gündeme alması dahilinde Cumhur İttifakı'nın konuyu masaya yatırılabileceği değerlendirmesi yapılan MYK'da, il ve ilçe olmak isteyen bölgelerin küstürülmemesi adına sürecin planlanmasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olabileceği konuşulanlar arasında.

19 yeni il hangisi olacak?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son grup konuşmasında dile getirdiği 19 yeni il önerisi için AK Parti harekete geçti. Belirlenen 8 kriteri karşılayan 19 ilçe il olacak. Düzenleme yürürlüğe girerse Alanya, İskenderun, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye gibi ilçelerin il olması bekleniyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal