Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir uygulamayı hayata geçireceğini duyurdu. Kur Korumalı Mevduat sistemin ardından açıklanan bu uygulama vatandaşların yatırımlarını Türk Lirası cinsinden değerlendirmeleri için teşvik ve yatırımcı tabanın genişletilmesi amaçlanıyor. Yeni uygulama olan Gelire Endeksli Senet(GES) sistemi yatırımcılarına asgari gelir garantisi sağlayacak.
15 Haziran 2022 tarihinden itibaren başlayacak
GES talep toplama işlemleri, 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren başlayacak. Sadece gerçek kişilere sunulacak bu yeni sistem, ülke genelinde duyuru ve talep toplama yoluyla ihraç edilecek. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı kupon ve anapara ödemeleri bakanlığın sitesinde yayınlanacak. Duyuruda belirtilmesiyle bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.
Asgari gelir garantisi sunuyor
İhraç edilecek senetler, üç ayda bir olmak üzere yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak. Üç ayda bir sağlanacak kupon ödemeleri asgari gelir garantisi sunuyor. Senedin kupon ödemesine gelir sağlayacak oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda açıklanacak.
Zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endekslenecek
Senedin yatırımcıya sağlayacağı gelir oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen oran ile hasılat geçmişleri hesaplanarak endeks değeri ile çarpılması durumunda belirlenecek. Yeni uygulama GES sistemi getirisi ile devlet geliri ilişkilendirilerek bir yatırım aracı olacağı açıklandı. Senetler zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor.
BDDK'dan kredilere vade sınırı
Hazine ve Maliye Bakanlığı GES sitemini açıkladıktan sonra ikinci bir açıklama bankacılık sektöründen geldi. BDDK, açıklamasına göre tüketici kredilerinde vade sınırını 50-100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerinde tutarlar içinde 12 ay olarak belirlediğini açıkladı. Tüketici kredilerinde vadeler kısıtlandığı açıklanırken kredi kartlarında ise asgari ödeme miktarı arttırıldığı belirtildi. Limiti 25 bin Türk Lirası'nın altındaki kredi kartları için asgari ödeme tutarını dönem borcunun yüzde 20 oranı olarak belirlenirken, 25 bin Türk Lirası'nın üzerindeki kredi kartları için ise dönem borcunun yüzde 40 oranı olarak belirlendiği açıklandı. Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde "Emtia Pazarı" kurulduğu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını belirtildi.