Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Bütçe açığı, OVP beklentilerinin altında

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşme sonuçları hakkında yaptığı değerlendirmede, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, özellikle deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,7 olduğunu ve Maastricht kriterinin altında kaldığını belirtti.

15.01.2024-13:44 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-18:02)

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yaptığı açıklamada, "Bütçe sonuçları, program hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve mali disiplinin yeniden tesisine yönelik kararlılığımızı göstermektedir." ifadelerini kullanarak, hükümetin mali politikalarında sağlıklı bir dengeleme ve disiplin yaklaşımını sürdürdüğünü vurguladı. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, bütçe açığının Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerinin altında gerçekleştiğini belirtti. Bakan Şimşek, bütçe açığının 1 trilyon 375 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve OVP beklentilerinin yaklaşık 258 milyar lira altında olduğunu ifade etti. Ayrıca, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6,4 olarak öngörülen OVP beklentilerinin altında yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleştiğini söyleyen Şimşek, Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bu oranın yüzde 1,7 seviyesine düştüğünü ekledi.

Şimşek, bütçe açığındaki olumlu gelişmelerde etkili olan faktörleri açıklarken, özellikle öngörülenden daha yüksek gelir tahsilatının bu olumlu görünüme önemli katkı sağladığını  "Gelir performansındaki bu artışta ise yurt genelinde gerçekleştirilen etkili vergi denetimleri, kayıt dışı ekonomiyle güçlü mücadele ve tahsilatı hızlandırma çalışmaları belirleyici olmuştur." sözleriyle belirtti.

Şimşek: Program hedefleri gerçekleştirildi

Bakan Mehmet Şimşek, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verirken, borçlularla birebir irtibata geçildiğini ve borçlulara ödemeleri için gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını açıkladı. Ayrıca, tek seferde ödeme yapamayacak durumda olan borçlulara taksitlendirme yoluyla destek sağlandığını belirtti. Ödemelerde sıkıntı yaşayan borçlulara yardımcı olunarak mali açıdan daha sürdürülebilir çözümler sunulduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, ödeme eğiliminde olmayan borçlular hakkında ise gerekli icra işlemlerinin yapıldığını vurguladı.

İşte Bakan Şimşek’in açıklaması:

"Ödeme eğiliminde olmayan borçlular hakkında ise gerekli icra işlemleri yapılmıştır. Gider tarafına bakıldığında, depreme yönelik ihtiyaçlar için daha fazla kaynak aktarılmasına rağmen OVP ile uyumlu bir görünüm sergilenmiştir. Deprem hariç harcamalarda ise mali disiplin hedefiyle uyumlu, öncelikli ihtiyaçların karşılandığı ve önümüzdeki yıllara herhangi bir ilave yük oluşturmayan bir anlayış benimsendi. Bunun yanısıraDeprem harcamalarının milli gelire oranı ise yüzde 3,7'dir. Geçici nitelikte olan bu harcamaları hariç tuttuğumuzda ise bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin de altındadır. Bütçe sonuçları da program hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve mali disiplinin yeniden tesisine yönelik kararlılığımızı göstermektedir."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal