Gıda, teknoloji, giyim ve benzeri sektörlerde müşterilerden kredi kartı veya banka kartı yerine IBAN yoluyla ödeme alan işletmelere ceza yağacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla para kesimi yapan ve fiş vermeyen işletmeler ağır cezalar verileceğini duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm işletmelerin banka hesaplarına gelen IBAN üzerinden yapılan transferleri yakından incelemeye aldı. Özellikle fiş veya fatura düzenlemeyen işletmelere sıkı bir denetim başlatıldı. Her bir belge için düzenleme yapılmaması durumunda işletmelere 3.400 TL'lik özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ayrıca vergi kaybına sebep olan işletmeler vergi incelemesine tabi tutulacak.
Son dönemde esnafın banka POS cihazlarının yüksek komisyonlarından ve uzun tahsil sürelerinden şikayet etmesiyle birlikte IBAN ile ödemelere yönelmesi dikkat çekti. Ancak, bu durumun suistimallere yol açtığı belirlendi. Bazı esnaflar kendi IBAN'larını gösterirken, diğerleri üçüncü şahıslara ait IBAN'ları kiralamaya başladı. Bu da vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılık gibi suçlara zemin hazırladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde IBAN ile yapılan ödemelerin artmasıyla birlikte esnafın banka hesaplarını yakın takibe aldı. Artık işletmelerin ve bunlarla ilişkilendirilen tüm hesapların IBAN üzerinden gelen transferlerini titizlikle inceliyorlar.
Bu denetim sadece işletme sahiplerinin değil, aynı zamanda aile bireylerinin ve işletme çalışanlarının hesaplarını da kapsıyor. Ayrıca kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da gözden geçiriliyor. Banka hesap hareketleri, tapu kayıtları ve araç sicilleri gibi çeşitli veriler analiz edilerek detaylı denetimler yapılıyor. Gelirlerini kayda geçirmeyenler bu denetimlerin hedefinde. Kiralama yoluyla edinilen banka hesapları ise MASAK mevzuatı çerçevesinde terör finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsurlarını içeren eylemler açısından inceleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıkı denetimler sonucunda binlerce işletmeyi tespit etti. Kendi banka hesaplarına (IBAN) ödemeler alan işletmelerin, mal ve hizmet satışlarına ilişkin belgelerini düzenlemeleri zorunlu hale geldi.
İşletmelerin banka hesapları ile düzenledikleri belgeler arasında herhangi bir uyumsuzluk bulunmazsa ceza uygulanmıyor. Ancak, ödemeleri banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Gelirlerin beyan edilmemesi nedeniyle vergi kaybına yol açıldığında ise vergi incelemesi yapılıyor ve yapılan tespitler esas alınarak dönem matrahları takdir ediliyor, vergi cezaları uygulanıyor.