Hayvancılıkta 2024-2026 Dönemi Destekleme Tutarları Belli Oldu

Ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması için 2024-2026 dönemi desteklemeleri belirlendi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

26.07.2024-13:21 - (Son Güncelleme: 26.07.2024-13:21) Hayvancılıkta 2024-2026 Dönemi Destekleme Tutarları Belli Oldu

Ülke hayvancılığının geliştirilmesi, etkinliğin artırılması ve üretim planlamasına katkı sağlanması amacıyla hazırlanan karar doğrultusunda, büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç 500 baş ile sınırlı olmak üzere 1000 lira temel destek ödenecek.

Küçükbaş Hayvancılık Destekleri

Küçükbaş hayvancılık desteklerinde ise Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne (TÜDKİYEB) üye yetiştiricilere, yıl içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 lira temel destek ödemesi yapılacak. Birlik olmayan illerde bu şart aranmayacak.

Atık Destekleri

Atık desteği kapsamında, Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 5000 lira, küçükbaş hayvan atıkları için ise 1000 lira destek sağlanacak.

Arıcılık ve İpek Böceği Destekleri

Arıcılık desteği kapsamında, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici/yetiştirici örgütlere üye üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira temel destek ödemesi yapılacak. İpek böceği desteği çerçevesinde, ürettiği yaş kozayı Kozabirlik kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişiliklere satan üreticilere kilogram başına 1000 lira temel destek verilecek.

Diğer Destekler

Çiğ süt üreten ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve inek sütü için belirlenen kriterler doğrultusunda temel destek ödemesi yapılacak. Besilik erkek sığır (karkas) desteği kapsamında, en az 200 kilogram karkas ağırlığa ulaşan erkek sığırlarını mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, en fazla 200 baş ile sınırlı olmak üzere hayvan başına 500 lira temel destek ödemesi sağlanacak.

Tiftik üreten ve tiftiklerini belirli kooperatiflere satan üreticilere kilogram başına 80 lira destek ödenecek. Su ürünleri alanında alabalık ve sazanda kilogram başına 1,2 lira, yeni türler için kilogram başına 3 lira ve midye için kilogram başına 1 lira temel destek ödemesi yapılacak.

Kadın Üreticilere İlave Destek

Temel destek şartlarını sağlayan kadın üreticilere ve 41 yaşından gün almamış birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak. Ayrıca, ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de ilave destek verilecek. Desteklerden, çiğ süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması hariç kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak.

Çiğ süt desteği ve küçük ölçekli balıkçılık desteğine ilişkin hükümler 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek, diğer hükümler ise 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal