Sosyal Medya dikkat dağınıklığına yol açabiliyor. Araştırmalar, sosyal mecraları hem takip edip hem yönetmenin vakit aldığına ve uyku bozukluğuna neden olabildiğini gösteriyor. Ayrıca, sosyal medyayı uzun süre kullanmamak konusunda uyarılarda bulunuyor.
Videolar, fotoğraflar, hızlı tüketilebilen içerikler olması toplumu sürekli tüketime teşvik ettiği de dikkat edilmesi hususlar arasında yer alır.
Yapılan araştırmalarda, öğrencilerin dikkatinin 65 saniye ile ofis çalışanlarının da 3 dakikayla sınırlı olduğu vurgulanıyor. Uzmanlara göre, sosyal medyada fazla vakit geçirildiğinde dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, duygu durum bozukluğu gibi birçok problem yaşanabilir.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Türkçapar, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu cihazların hepsinde "mavi ışık" dediğimiz uykuyu azaltan, daha doğrusu melatonin hormonunu baskılayan ve doğrudan doğruya endokrin dediğimiz anlamda da uykuyu güçleştiren bir özellikleri var."
Sosyal medya, kullanımında yaş sınırlamasında önemli düşüşler yaşandığı görülmektedir. Bazen annelerin evde biraz daha uslu dursun diye eline verdiği telefon ya da misafirliğe gittiğinde çocuğun eline sıkıştırdığı telefon, bireylerin çocuklarını bir youtuberin yetiştirdiği detayını gözden kaçırmamak gerekir. Ya da hayal dünyasını süsleyen bir çizgi film karakterinin hal ve hareketlerinin aldığını unutmamak gerekir. En çok rastladığımız konuların başında gelen, yemek yerken çocuğun çizgi film izlerken daha çok yediğine inancı çocukların telefona ulaşımını kolaylaştırmaktadır. Annelerdeki bu kolaycılık çocuklarında özellikle dikkat dağınıklığı yarattığını ve çocuklarının ileriki dönemlerde ciddi sorunlar yaşatacağı uzmanlar tarafından ön görülmektedir. Yotuberlerin yetiştirdiği bir nesil, ailesine ve ülkesine ne kadar faydası olabilir? Sorusu, akılları en çok kurcalayan sorudur. Ebeveynlerin üzerinde düşünmesi gereken, özenli davranması gerektiği bir konu olduğunu altı çizilmektedir. Ayrıca uzmanlar, sosyal medya kullanımının sınırlandırılması gerektiğine dikkati çekiyor.