Hayat Kurtaran Sayılar!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsün tedavisiyle ilgili araştırmalar yapılmaya devam ederken hastalığa karşı alınacak önlemler hayati öneme taşıyor. Uzmanlar, korunma önerilerinin etkili olması için bunların süre ve sıklığına dikkat edilmesi gerektiğine dair uyarılarda bulunuyor.

24.03.2020-13:37 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:51) Hayat Kurtaran Sayılar!

Coronavirüsünden korunmak için hangi önlemleri ne kadar sıklıkta ve ne kadar süre ile yapılması gerekir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

ELLER 20 SANİYE OVARAK YIKANMALI

Ellerinizi sık sık, bol su ve sabunla beraber en az 20 saniye boyunca her tarafını ovarak yıkamayı asla atlamamanız gerekiyor. Bunun için antiseptik ya da antibakteriyel içeren sabunlar kullanmanıza gerek yok, normal sabunlarda yeterli olacaktır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda ise alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir.

ALKOL ORANI EN ZA YÜZDE 60 OLMALI

El hijyeninde kullanılan ürünlerin dezenfektan özelliğe sahip olması için en az yüzde 60 alkol içermesi gerekir. El antiseptiğinin dışında yüzde 80-90 oranında alkol içeren kolonyalar da el hijyeni için etkilidir.

3 BÖLGEYE TEMASTAN KAÇININ

Coronavirüs öksürük ve hapşırık sebebiyle ortama yayılan damlacıkların vücuda bulaşması veya solunmasıyla bulaşabilir. Solunum parçacıklarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan ağız, burun veya gözlere dokundurulması da oldukça risklidir. Bu nedenle kirli ellerinizle; göz, burun ve ağzınıza temas etmekten kaçınmalısınız.

EN AZ 3-4 ADIM MESAFE KOYUN

Öksürük veya hapşırıkla etrafa yayılan damlacıklar havada 3 saat asılı kalabiliyor. Bu sebeple kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının, mecbursanız ağız ve burnunuzu kapatın. Selamlaşmak için tokalaşmayın, sarılmayın ve öpüşmeyin. Aynı zamanda insanlarla iletişim kurarken aranıza en az 3-4 adım (1.5 metre) mesafe koyun.

MENDİLİ BİR KEZ KULLANIN

Öksürme ve hapşırma esnasında ağzınız tek kullanımlık mendille kapatın. Kullandığınız mendili ise tekrar kullanmayın ve hemen çöpe atın. Mendiliniz yoksa dirsek içinden faydalanın.

BULUNDUĞUNUZ ORTAMI HAVALANDIRIN

Virüsler kapalı ortamlarda daha hızlı yayılabildiği için bulunduğunuz ortamı her saat başı 10-15 dakika kadar havalandırın.

GÜNDE BİR KEZ MUTLAKA TEMİZLEYİN

Coronavirüs bazı yüzeylerde uzun saatler, hatta günlerce canlı kalabilme özelliğine sahiptir. Virüsün bulaşmaması için kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla, dezenfekte edici özelliğe sahip ürünlerle temizlemeye özen gösterin.

ÇAMAŞIRLARINIZI 60 – 90 DERECEDE YIKAYIN

Coronavirüsü, kıyafetlerimiz üzerinde de birkaç saat canlı kalabilir. Bu sebeple dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi hemen değiştirin ve 60-90 derece gibi yüksek ısıda deterjanla beraber yıkayın.

EN AZ 4-5 PORSİYON SEBZE MEYVE TÜKETİN

Bağışıklık sistemini güçlendirmek en önemli etkenlerin başında geliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini koruyan antioksidanlar olan A, C, E, D vitaminleri, selenyum, çinko ve demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinleri dengeli ve yeterli almaya özen gösterin. Her gün 3-5 porsiyon sebze-meyvenin yanı sıra; D vitamini içeren süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri, protein içeren besinleri ve baklagilleri düzenli olarak tüketmek oldukça önemlidir.

EN AZ 2 LİTRE SU ŞART!

Her gün en az 2 litre ve sık su içmeye çalışın. Bu virüsün üst solunum yolunda kalma süresini azaltabilir. Su içmek aynı zamanda bağışıklık sistemine de destekler. Fakat sıcak içeceklerin virüsü öldürecekleri yanılgısına düşmeyin. Çünkü yüksek ısıdaki içecekler virüsü yok etmedikleri gibi, ağız ve boğaz mukozasında hasar oluşmasına neden olur, bunun sonucunda da yarar sağlamak yerine zarar verebilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal