Havalar ısındı kene vakaları arttı: İstanbul’da Kırım Kongo tehlikesi var mı?

Hava sıcaklıklarının artmasıyla berabere kene vakalarında da artış yaşanıyor. Kurban Bayramı öncesinde merak edilen sorular arasında ise büyükşehirlerdeki kene tehlikesi olup olmadığı yer alıyor. Detaylar haberimizde…

13.06.2024-11:03 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-11:03) Havalar ısındı kene vakaları arttı: İstanbul’da Kırım Kongo tehlikesi var mı?

Acil servislerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının görülmeye başlamasıyla birlikte Anadolu'daki artan kene vakaları, İstanbul'da benzer bir durum olup olmadığı sorularını gündeme getirdi. Uzmanlar, İstanbul'da kenelerin hastalık taşımadığını belirtmelerine rağmen, kene ve sivrisinekle mücadele önlemlerinin iki ay erken başlatıldığını ifade ettiler.

İstanbul’da Kırım Kongo tehlikesi var mı?

NTV’de yer alan habere göre; Kene ile karşılaşıldığında tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, hastalığın ateş, baş dönmesi ve kas ağrıları gibi belirtilerle başladığını ve ciddi durumlarda ölümle sonuçlanabileceğini dile getirdiler. Kenelerin bulunduğu riskli bölgelerde dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundular.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, kenelerin hastane ortamında çıkarılması gerektiğini belirterek, kendisinin çıkarılması durumunda kenenin tamamen çıkarılamayabileceğini ve parçalanması durumunda virüsün vücuda girebileceğini söyledi.

Havalar ısındı kene vakaları arttı: İstanbul’da Kırım Kongo tehlikesi var mı?

Kentin birçok noktasında ilaçlama yapılıyor

Kene tehlikesine karşı pantolon gibi koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Akhan, kenelerin vücudun açık herhangi bir yerine yapışabileceğini de ekledi. İstanbul'da hastalık taşıyan kene ve sivrisineklerle mücadele kapsamında, ekiplerin 611 personelle risk taşıyan noktalarda ilaçlama yaptığını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, kentteki kenelerin şu anda Kırım Kongo virüsünü taşımadığını vurgulayarak, yine de tedbir alınması gerektiğini söyledi. Eryiğit, kene ihbarlarının ardından ilgili alanlarda ilaçlama yapıldığını açıkladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal