Ülkemizin en önemli eski yerleşim yerlerin Hatay, "Medeniyetler Bahçesi" temasıyla EXPO 2021'e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Arkeolojik araştırmalarda milattan önce 100.000 ile 40.000 yılları arasına ait tarihi bulgulara rastlanan şehrin tarihi, kültürel değerleri ve lezzetleri EXPO 2021'de tanıtılacak.
Tarihi geçmişi ve doğal güzelliklerinin yanında lezzetli bir mutfağa da sahip olan Hatay, önümüzdeki yıl düzenlenecek EXPO için hazırlıklar devam ediyor.
Organizasyona gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere botanik bahçelerde hem lezzetler tattırılacak hem de şehrin tarihi ve kültürel değerleri tanıtılacak.
EXPO için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Antakya, Defne ve İskenderun Karağaç'ın üzerinde iki ayrı bölge düşünülüyor.
Karağaç'taki alanın gastronomi bölümünün yüzde 50'sinin tamamlandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Bunu aralık ayında bitirmeyi planlıyoruz. Yeşil alan konusunda da çalışmalarımız başlamış durumda. İnşaat devam ederken, çalışmaların zarar vermeyeceği bölgelerde fidanlarımızı da dikmeye başladık" dedi.
Doğal bitkilerin yanı sıra endemik, tıbbi aromatik ve laboratuvar bitkilerinin yer alacağı EXPO bahçesinde toplam 2 bin bitki yer alacak.
Hatay'ın 1 Nisan 2021'de EXPO'ya hazır olmasını hedeflediklerini belirten Lütfü Savaş, şöyle konuştu:
"Bu bahçede 2 bin civarında bitkimiz olacak. Bunların 300 civarı Hatay'a ait endemik bitkiler. Biz EXPO'nun içini öyle bir doldurduk ki 6 aylık EXPO sürecinden sonra da burası hayatta kalsın, insanlar buraya ticarete, eğitime, eğlenceye, kültürel faaliyetlere, 7'den 70'e gitsinler istedik. Antakya'daki alanda bir gastronomi köyümüz var. Yanında 2 doğal sebze üretme yerimiz olacak. Buradaki ürünler organik olacak, gastronomi mutfağında pişirilecek. Bu alanda aynı zamanda 3 bin 500 kişilik amfi tiyatromuz var. 3 bin metrekarede Hatay'daki 13 medeniyeti tasvir eden mozaik çalışmamız olacak."
UNESCO tarafından tescillenen Hatay mutfağındaki yiyeceklerin de tanıtılacağını bildiren Savaş, "Yaklaşık 6 ay boyunca insanlar istediği ülkenin istediği şehrinin yemeklerini yiyecek. Bu 6 ay sonrasında da Türklerin de bu yemekleri öğrenmesini istiyoruz ki daha sonrasında da burada insanlar istediği ülkenin lezzetlerini tatsın. Hatay'a gelen misafirlerimizi bir gün İskenderun, bir gün de Antakya bölgesinde ağırlayıp Hatay'ın lezzetine varmalarını sağlayacağız. Bu alanlar 6 ay sonrasında da açık olacak ve kentin turizmine, ticaretine, tanıtımına katkı sağlamaya devam edecek" dedi.