AstraZeneca ilaç firmasının yaptığı bilgilendirmeye göre, İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye'nin iş birliğiyle hazırladıkları "Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi" projesi vesilesiyle dördüncü buluşmasını Hataylı kadınlarla gerçekleştirildi.
Kanser Savaşçıları Derneği’nin gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan tarafından 2 farklı oturumda gerçekleşen etkinliğe 200 civarındaki kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verildi böylece proje kapsamında ulaşılan toplam kadın sayısı 700 olduğu belirlendi. Konu başlıkları ise şunları oluşturdu: ‘‘Meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene’’ konularında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.
"Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi" projesi aracılığıyla geçtiğimiz senelerde; Antalya, Trabzon ve Hatay’da verilen eğitimlerin toplamında 500 kadına ulaşarak bilgilendirme fırsatı sunulmuştu. Proje sayesinde kadınlara en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) meme taramalarına girmeleri sağlandı. Bu eğitim Hatay’da ikinci kez verilirken eğitim ve meme kanser taramaları önümüzdeki dönemlerde, Deprem bölgesindeki diğer şehirdeki kadınların buluşturulması hedefleniyor.
Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan, 6 şubat depremiyle Hatay’ın inanılmaz etkilendiğini aktararak u açıklamalarda bulundu:"Hala toparlanma sürecinde olan bu ilimizde kanser hastalıkları, özellikle de meme kanseri, depremin gölgesinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Derneğin bölge kadınlarına sunduğu bu önemli destek ile erken tanı ile meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu dair kadınları bilinçlendiriyoruz. Bu desteğimiz bir gereklilik değil, aynı zamanda kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiren anlamlı bir çabadır.’’
Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç deprem sonrası hayata tutunmaya çalışırken erken tanının belirtilerini görmezden gelmenin riskler taşıdığını ifade etti. Ortakmaç şunları kaydetti: ‘‘Bu riskleri ortadan kaldırmak için Hatay’da gerçekleştirdiğimiz bu projemizin buradaki ikinci etabında da kadınlarda en yaygın görülen meme kanserinde erken tanı konusunda eğitilmelerinin ve tarama için KETEM’lere ulaşımlarının sağlanmasıyla belki de daha ileri evrelerde ortaya çıkacak meme kanseri vakalarının kolay tedavi edilebilir aşamalarda tespit edilmesine vesile oluyoruz."