Sebze ve meyveleri yıkamak günlük alışkanlıklarımız arasında yer alsa da, basit bir yıkama yöntemi yeterli olmayabilir. Son araştırmalara göre, hastalıkların yarısının sebze ve meyvelerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Peki, bu gıdaları Nasıl daha sağlıklı bir şekilde temizleyebiliriz?
Meyveleri hızlıca sudan geçirmek, onları mikroplardan arındırmak için yeterli değil. Uzmanlar, özellikle elma gibi kabuklu meyveleri en az 2-3 dakika suyun altında ovalayarak yıkamayı öneriyor. Aynı şekilde patates gibi toprak altında yetişen sebzeleri de bir fırça yardımıyla temizlemek gerekiyor.
Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ela Keskin, sebze ve meyvelerdeki tarım ilaçlarının ve zararlı maddelerin kabuklara temas ederek içeri sızdığını belirtiyor. Keskin, özellikle salatalık gibi kabuklu tüketilen gıdaları soyarak yemenin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor.
Yeşillikleri temizlemek için suda bekletmek şart. Sirke ekleyerek mikropların öldürülmesi sağlanırken, yarım saat boyunca karbonatlı suda bekletmek de etkili bir yöntem. Ayrıca, sebze ve meyveleri lavabonun içinde yıkamanın, mikroorganizmalar nedeniyle oldukça riskli olduğunu unutmamak gerekiyor.