Hareketsiz Yaşam Tarzı Ölüme Neden Oluyor!

Hareketsiz yaşam tarzı beraberinde birçok sağlık sorununu da getirmekte. Beynin pıhtı atması da hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Peki, beynin pıhtı atması ne demek? Pıhtı atmasının belirtileri nelerdir? Pıhtı atması önlenebilir mi? İşte detaylar…

16.06.2020-11:06 - (Son Güncelleme: 16.06.2020-10:58) Hareketsiz Yaşam Tarzı Ölüme Neden Oluyor!

Beyin damarlarının tıkanması, damarları besleyen bölgede kanlanma yetersizliğine bağlı olarak beyin işlevini kaybederek fonksiyon kaybına uğrar ve pıhtı atar. Sıklıkla kalpte meydana gelen bu durum damar akımı ile beyin damarına gelmesi ile pıhtı atması meydana gelir. Genellikle atriyal fibrilasyon gibi kalp ritim bozukluklarında, kalpte protez kapakçık olması durumunda, enfeksiyonlarda ortaya çıkar. Aynı zamanda boyundaki şah damarlarındaki (karotis sistemi) plaklardan, travmalardan, tümöral durumlardan da pıhtı atması kaynaklanmaktadır.

PIHTI ATMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pıhtı atması tıkanan damara göre değişiklikler gösterir ve klinik tablo geniş bir yelpazede değişiklik gösterebilir. Pıhtı atmasının klinik tablosunda genellikle kol ve bacaklarda kuvvet kaybı ve hatta felç, duyu bozuklukları, konuşma bozuklukları, görmede sorunlar, bilinç kaybı şeklinde kendini gösterir.

PIHTI ATMASI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Beyin damarlarının tıkanması, kalp-damar hastalıklarından, enfeksiyonlardan, tümörlerden, travmalardan kaynaklanmaktadır. Öncelikle hastalığın tanımlanması ile koruyucu tedaviler uygulanır ve beyin damarlarının tıkanması büyük ölçüde engellenir.

PIHTI ATMASI HANGİ SONUÇLARA NEDEN OLUR?

Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına neden olur. Hatta pıhtı atması bazı durumlarda ölüme de neden olabilir.

PIHTI ATMASI NEDEN OLUR?

Pıhtı atması, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlere bağlı olarak da gelişebilir. Aile üyelerinde damar sertliği varsa diğer bireylere de geçebiliyor. Tansiyon ailenin diğer fertlerine de geçebiliyor. Bu anne babadan kalan genetik bir mirastır.

Aynı zamanda çevresel faktörler, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku gibi durumlar sağlıklı olan genetik mirasın bozulmasına neden olabilir. Bu durumda pıhtı atmaya yol açabilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal