Haniye Suikastına Dünyadan Tepkiler: İntikam ve Pişmanlık Sözleri

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmesi dünya genelinde yankı uyandırdı. Suikast sonrası İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve dini lider Ali Hamaney'den açıklamalar geldi.

31.07.2024-12:35 - (Son Güncelleme: 31.07.2024-12:35) Haniye Suikastına Dünyadan Tepkiler: İntikam ve Pişmanlık Sözleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Haniye'ye düzenlenen suikastla ilgili olarak "Terörist işgalcileri pişman edeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı. Pezeşkiyan, suikastı gerçekleştirenlerin ve destekçilerinin bedelini ödeyeceğini belirtti.

Dini Lider Hamaney'den İntikam Mesajı

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, X hesabından "Bir seyyid gider, bir seyyid gelir" mesajını paylaştığı bir video yayınladı. Hamaney, dün İran'da Haniye ile görüşmüştü. Hamaney, hesabından daha sonra yaptığı açıklamada, şunları paylaştı:

"Sevgili İran halkı! Cesur lider ve önde gelen Filistinli Mücahit Sayın İsmail Haniye'nin yasını tutuyoruz. Suçlu ve terörist Siyonist rejim, evimizdeki değerli misafirimizi şehit etti, bu aynı zamanda kendi başlarına açtıkları ağır bir belanın başlangıcı demektir. Şehit Haniye, Allah yolunda şehit olmaktan korkmuyordu. İran İslam Cumhuriyeti topraklarında yaşanan bu acı olayda onun kanını yerde bırakmamayı görevimiz olarak görüyoruz."

"TERÖRİST İŞGALCİLER, EYLEMLERİNDEN DOLAYI PİŞMAN EDİLECEK"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X hesabından, "Bugün İran, acıya ve sevince ortak olan, direniş yolunun daimi ve gururlu yoldaşı, Filistin direnişinin cesur lideri, Kudüs şehidi Hacı İsmail Haniye'nin yasını tutuyor. Dün onun muzaffer elini kaldırdım ve bugün onu omuzlarıma alacağım. İki gururlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden daha güçlü olacak, mazlumların direniş ve savunması kuvvetlenecektir. İran İslam Cumhuriyeti, toprak bütünlüğünü ve şerefini savunacak, terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir. Şüphesiz ki Allah çok merhametlidir ve intikam sahibidir". dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin suikast sonucu öldürülmesini "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirdi ve Filistin için birlik çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır." açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, "Hamas liderinin öldürülmesinin ardından tüm tarafları Orta Doğu'da büyük çaplı bir silahlı çatışmayı tetikleyebilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz." dedi.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından Haniye suikastına ilişkin yapılan açıklamada, suikastın bölgeyi kaosa sürükleyeceği ve barış şansını baltalayacağı ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Haniye'nin İran'da öldürülmesi kınanırken, olayın bölgesel istikrarsızlığın daha da artmasına yol açabileceğini aktardı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Gazze'nin en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkese ulaşması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Malezya Dışişleri Bakanlığı, "Malezya, hedef gözetilerek yapılmış suikastlar da dahil olmak üzere tüm şiddet eylemlerini kati surette kınıyor ve barışsever tüm ulusları bu tür eylemleri kınamaya çağırıyor. Bu olay, tırmanışın azaltılmasına olan acil ihtiyacın altını çiziyor ve tüm tarafların yapıcı bir diyalogda bulunma ve barışçıl çözümler peşinde olma ihtiyacını güçlendiriyor." dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, "Ürdün, İsrail'in, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi (Allah ona rahmet etsin) İran'ın başkenti Tahran'da uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek suikastle öldürmesini en sert şekilde kınıyor. Bu, bölgede daha fazla gerginlik ve kaosa yol açacak tırmandırıcı bir suçtur" dedi. 

Afganistan'daki Taliban hükümeti, açıklamasında, "İsmail Haniye'nin şehadeti İslam ümmeti için önemli bir kayıptır ve suikastı bir suçtur." dedi.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Najib Mikati, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastını şiddetle kınıyoruz ve bu eylemi, bölgedeki küresel endişe ve tehlikenin kapsamını genişleten ciddi bir tehdit olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı el-Karadaği, "Kayıp ve acı çilesine rağmen Haniye'nin şehadeti her zaman paha biçilmez direniş ve fedakarlığın sembolü olarak kalacaktır." dedi.

İran destekli Hizbullah'tan gelen açıklamada, "Biz Hizbullah olarak Hamas hareketindeki sevgili kardeşlerimizle bu büyük liderin kaybından duyduğumuz acıyı, düşmanın işlediği suçlardan duyduğumuz öfkeyi ve hareketlerimizdeki liderlerin halklarını ve mücahitlerini şehadete götürmelerinden duyduğumuz gururu paylaşıyoruz." denildi.

İsrail Kültür Bakanı Amichai Eliyahu, "Dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu budur. Hayali barış anlaşmaları artık yok. Merhamet yok. Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getirecektir." diye konuştu.

Yemen'deki Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi, Haniye'nin öldürülmesini kınadı ve "İsmail Haniye'yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur. Bu, kanunların açık bir ihlalidir." dedi.

İsrail'in Menfaat Konseyi Üyesi ve eski İran Devrim Muhafızları Ordusu Başkomutanı Muhsin Rızai, İsrail'in Haniye suikastı nedeniyle "büyük bir bedel ödeyeceğini" söyledi. Rızai, "Bu tür aşağılık güç gösterilerinin, Filistin'in cesur ve yenilmez çocuklarının kahramanca yüzleşmesindeki zayıflıklarını ve çaresizliklerini telafi edebileceğini düşünenler ne kadar aptaldır. İsrail büyük bir bedel ödeyecek." dedi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal