Dünyada birçok ülkenin tek bir merkezi bulunsa da birden fazla yeri resmi olarak başkent kabul etmiş birçok ülke var. Peki, hangi ülkelerin birden fazla başkenti vardır, neden çift başkent özelliği taşıyan ülkeler var?
Merkezle ülke yönetimini birbirinden ayırmak amaçlı gerçekleştirilen bu politika, sanılanın aksine birçok ülkede uygulanan bir durum. Tıpkı Türkiye’nin başkentinin İstanbul sanılmasına benzeyen bu durumda bazı ülke yönetimleri bu ikiliği ortadan kaldırmak adına resmi olarak birden fazla başkent belirlemiştir. Bunu farklı amaçlara hizmet eden yönetimin iki kolda yürümesi için yapmışlardır. İşte, o ülkeler…
ÇOK BAŞKENTLİ ÜLKELER
- Benin
- Bolivya
- Burundi
- Şili
- Fildişi Sahili
- Çek Cumhuriyeti
- Dominik Cumhuriyeti
- Esvatini
- Honduras
- Malezya
- Karadağ
- Hollanda
- Güney Afrika
- Sri Lanka
- Tanzanya
- Batı Sahra
- Yemen
ESKİDEN BİRDEN FAZLA BAŞKENTİ OLAN ÜLKELER
Eskiden birden fazla başkente sahip olan ancak daha sonra bunu tek başkent olarak belirleyen ülkeler de var. Bunlardan bazıları yönetimin el değiştirmesi sebebiyle, bağımsızlık ilanları sebebiyle, bazıları da çeşitli savaşlar sebebiyle olmuş. Buna göre eskiden çift başkente sahip ülkeler şunlar:
Afganistan, Çin Cumhuriyeti, Gürcistan, Almanya, Kuzey Kore, Britanya Hindistanı, Laos, Libya, Malavi, Filipinler, Sırbistan – Karadağ.