Adaletin sağlanması için çıkılan mahkemeler yargı yetkisine sahiptir. Davaların sınıflandırılması için mahkeme çeşitleri vardır. Davaların kolay ve hızlı işleyebilmesi için yapılan mahkemeler 4 başlıkta incelenmektedir. Mahkeme çeşitleri ve görevlerine dair tüm detaylar haberimizde yer almaktadır. İşte detaylar...
Mahkeme çeşitleri ve görevleri
-Adli yargı mahkemeleri
Konulara göre ayrılan adli mahkemeler hukuka aykırı yapılan suçların hangi mahkemelerce bakılması gerektiğini sınıflandırır. Adli mahkemeler ise kendi içinde 2'ye ayrılarak sınıflandırılmıştır.
Hukuk mahkemesi: İflas, icra, boşanma ve tüketici hakları ile ilgilenen mahkeme hukuk mahkemesidir. Özel ve tüzel kişiler arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için tercih edilir.
Ceza mahkemeler: Amacın adaletin sağlanması olduğu unutulmadan suçluya verilecek cezaları kapsayan mahkeme ceza mahkemeleridir.
- Hukuk mahkemesi
Hukuk mahkemelerinde ise sınıflandırmalar hakim ve savcı üzerinden yapılmaktadır.
Asliye hukuk mahkemesi: Kişiler arasında anlaşmazlıklara bağlı olarak özel konuların adli sürece aktarılmasıyla beraber Asliye hukuk mahkemesi devreye girer.
Sulh hukuk mahkemesi: Mülga 1086 Sayılı HMUK'dan farklı olarak bu düzenlemede miktar ayırımı yapılmaksızın tahliye, alacak, tazminat, kiracılık sıfatının tespiti gibi tüm kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda açılan mahkeme Sulh hukuk olarak adlandırılır.
Ticaret mahkemeleri: Bu mahkeme türünde ele alınan konulara sadece ticaret üzerinedir. Olayın gerçekleştiği şehirde ticaret mahkemesi bulunmuyorsa o davaya Asliye Hukuk Mahkemesi bakmaktadır.
Tüketici mahkemesi: Kişinin haklarını ele alan bu mahkemede satıcının ve alıcının arasındaki sorunlar ele alınmaktadır.
İş mahkemeleri: İşçi ve işveren arasındaki tüm anlaşmazlıklar İş Kanunu üzerinden masaya yatırılırken sorunlar ise iş mahkemesine taşınır.
Hangi mahkeme hangi davaya bakar?
Ceza ile sonuçlanacak davalara Ceza mahkemesi bakarken ceza söz konusu olmayan davalar için ise Hukuk mahkemesi tercih edilmektedir. Ticari davalar olarak adlandırılan işveren ve işçi arasındaki sorunların gittiği mahkemeler ise özel davalar olup yine Hukuk mahkemesi bünyesinde yer alır.
Kaçakçılık, gasp, mala ya da cana verilen her tehlike ceza ile sonuçlanacağından kaynaklı olarak Ceza Mahkemesinde yer alır.
Mahkeme çeşitleri ve dava türleri
1.Adli Yargı Mahkemeleri
Hukuk Mahkemeleri
Asliye Hukuk Mahkemesi
Sulh Hukuk Mahkemesi
Uzmanlık Mahkemeleri
Aile Mahkemeleri
Uzmanlık Mahkemeleri
Aile Mahkemeleri
Ticaret Mahkemeleri
Tüketici Mahkemeleri
İş Mahkemeleri
İcra Mahkemeleri
2.Ceza Mahkemeleri
Asliye Ceza Mahkemeleri
Ağır Ceza Mahkemeleri
Uzmanlık Mahkemeleri
İdari Yargı Mahkemeleri
İstinaf Mahkemeleri
İdare Mahkemeleri
Vergi Mahkemeleri
3.Askeri Yargı Mahkemeleri
4.Yüksek Mahkemeler