Bir Ramazan ayına daha kavuştuğumuz bu günlerde vatandaşlar merak ettikleri soruların yanıtlarını arıyor. Oruç tutan pek çok kişi hangi durumlarda orucun bozulduğunu merak etmektedir. Vatandaşlar araştırmalarını sürdürürken açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Diyanet, konua ilişkin yaptığı açıklamada orucu kaza ile 2-3 dakika orucu erken açmanın takvimde ihtiyat payı bırakıldığı için orucun bozulmadığını belirtti. Peki, Hangi durumlar orucu bozar? Orucu bozan durumlar nelerdir? Yanlışlıkla bir iki dakika önce oruç açmak orucu bozar mı? İşte merak edilen tüm soruların cevabı haberimizde…
Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan durumlar hakkında açıklama yaptı. Diyanet'e sorulan soru ve cevapları şu şekildedir:
Coğrafi irtifa farklarının etkisinden dolayı akşam namazı vaktinin girişi için takvimlerde belli bir ihtiyat payı öngörülmüştür. Buna göre takvimin gösterdiği güneşin batma vaktinden iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi hâlinde namaz ve oruç geçerli olur.
Sadece diş tedavisi yaptırmak orucu bozan bir durum değildir. Tedavi sırasında kişinin ağrısız bir şekilde işleminin gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmaz. Fakat tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile boğaza kaçan bir şey örneğin ağızın su ile çalkalanması durumunda oruç bozulur. Ya da işlem sırasında boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi biri kaçarsa oruç bozulur ve yerine kaza orucu tutulması gerekir.
Astım hastaları nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalabilmektedir. Böyle bir durumu olan kişiler oruç tutmayabilirler. Oruçlarını iyileştiklerinde kaza edebilirler. Ancak bu kişilerin iyileşme gibi bir durumu yoksa oruçlarını tutamadığı günler sayısınca fidye verir. Fidye, Ramazan’da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır. İyileşme durumu olmayan hastalığı bulunan ve bu nedenle orucunu tutamayan kişiler tutamadıkları oruç için fidye verirler.
Ancak, nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülerek kullanılan astım ilaçları orucu bozacak bir durum teşkil etmez. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır.
Orucu bozan durumlar şu şekildedir:
Yemek,
İçmek,
Cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeyler ile oruç bozulur.
Herhangi bir besin değeri olmayan aşılar ise orucu bozmaz.
Kalp hastaları tarafından kullanılan dilaltı haplarının orucu bozup bozmadığı merak edilmektedir. Dilaltına konulan bu haplar doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Bu hapların ağız içinde emiliyor olması ve mideye hiçbir şekilde ulaşmıyor olması orucu bozmamaktadır. Yani dilaltı hapları orucu bozmaz.
Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Ayrıca içerisinde besin değeri barındıran, bir gıda görevi görecek bir şey olmaması nedeniyle orucu bozacak bir durum olarak görülmemektedir. Yani oruçlu iken kullanılan burun damlası orucu bozmaz ancak mecbur olunmaması durumunda oruçlu olmadığınız vakitte kullanmanız daha iyi olacaktır.