Araştırmacılar, L. acidophilus bakterinin bakterisini içeren probiyotiklerin, bağırsak hastalığının ve bağırsak iltihabı ile ilişkili diğer durumların tedavisine yardımcı olabileceğine inanıyor. Araştırma sonuçları hakemli bilimsel dergi American Jounal of Pathology'de yayınlandı.
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit nedir?
Hastalığın özelliklerinden biri, bağırsak mukozasının iltihaplanmasına neden olabilen bağırsak duvarlarının artan geçirgenliğidir. "Sıkı bağlantılar" (PC'ler) olarak adlandırılan protein kompleksleri, mikroorganizmaların ve diğer içeriklerin sızmasını önlemek için bağırsak astarındaki bitişik hücreleri bağlayarak perçinlere benzer bir şekilde hareket eder. Bağırsak bariyeri, IBD ve çölyak hastalığı ve nekrotizan enterokolit dahil olmak üzere diğer inflamatuar bağırsak hastalıklarında bozulur.
Şu anda, bağırsak geçirgenliğini azaltmak için etkili bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, birkaç çalışma, bağırsaktaki "dost" bakterilerin bağırsak bariyerini güçlendirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Probiyotikin bağırsaklara faydası
Bilim adamları, IBD'li kişilerin, genel tür çeşitliliğini azaltan ve iltihabı tetikleyen daha fazla bakteri ile bağırsak bakterilerinde bir dengesizliğe sahip olduğunu biliyorlar. Araştırmacılar, bariyeri güçlendiren ve IBD'yi etkili bir şekilde tedavi edebilen spesifik probiyotik bakteri türlerini belirlemeye çalıştı, ancak sonuçsuz kaldı.
Bununla birlikte, yeni bir çalışmada bilim adamları, insan hücre kültürlerinde PK bariyerini artıran bir Lactobacillus acidophilus türü keşfettiler. LA1 olarak bilinen bakteri, IBD farelerinde kolit veya kolon astarının iltihaplanmasını da azalttı.
Çalışma yazarı Thomas Ma, "Verilerimiz, LA1'in kolorektal iltihabı önleyebildiğini ve kolit iyileşmesini destekleyebildiğini gösteriyor" diyor.
Elde edilen veriler, bakterinin, IBD'ye ek olarak, sızıntılı bağırsakla bağlantılı kronik inflamasyonla bağlantılı çok çeşitli hastalıklar için kullanılabileceğini göstermektedir. Bu koşullar arasında çölyak hastalığı, yiyeceklerdeki glütene karşı bir otoimmün reaksiyon ve bakterilerin prematüre bebeklerin bağırsak duvarını istila ettiği nekrotizan enterokolit bulunur.
Kaç çeşit probiyotik var?
Araştırmacılar, PC bariyerini geliştirme yetenekleri için 20'den fazla farklı probiyotik türünü analiz etti. Bilim adamları, bakterileri, bağırsak epitelini modellemek için sıklıkla kullandıkları Caco-2 adlı bir insan hücre hattının kültürlerinde test ettiler. Yalnızca LA1, PC bariyerinin hızlı ve güçlü bir şekilde sıkılaşmasına neden oldu. Bakteriler bunu, hücre zarında Toll benzeri reseptörler (TLR'ler) adı verilen bir proteini aktive ederek başarmış görünüyor. Toll benzeri reseptörler Vücudun bağışıklık savunmasının bir parçası olan, mikropların yüzeyindeki kalıpları tanır. Bir izinsiz giriş alarmına benzer şekilde, bir bakteri reseptörlere bağlandığında, hücreler içinde PK bariyerini güçlendiren bir olaylar zincirini tetikler. LA1'in canlı bir hayvanda aynı etkiye sahip olup olmayacağını test etmek için araştırmacılar bunu farelere sözlü olarak verdiler.
Probiyotik yiyecekler çölyak hastalığına faydalı mıdır?
LA1, hayvanlarda PK bariyerini hızla arttırdı ve bu da onları kimyasal olarak indüklenen kolitten korudu. Bakteri ayrıca kolitli farelerde bağırsak bariyerinin yenilenmesine yardımcı oldu. Farelerde, bu aynı Toll benzeri reseptörler, PK bariyerindeki bu gelişmelere aracılık etti.
Gıda üreticileri, bir dizi probiyotik yoğurt markasında L. acidophilus'u içerdiğini belirtiyorlar. Bu notu da buraya düşmekte fayda var. Ancak tam, etkili bir probiyotik ev yapımı yoğurtta bulunduğunu bir kez daha hatırlatalım.
Dr. Ma , “Ne yazık ki, çoğu probiyotik şirket, probiyotik ürünlerinde bulunan belirli bakterileri listelemez ” diyerek uyarıyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
"LA1 adını verdiğimiz Lactobacillus acidophilus suşu bazı gıdalarda bulunur, ancak hangilerinin olduğu ve hangilerinin olmadığı belirsizdir."
Bir üründeki probiyotik bakteri miktarı da biyolojik etki için kritik öneme sahiptir ve doz başına 1 milyardan fazla koloni oluşturan birim en iyi sonucu veriyor. L. acidophilus, sağlıklı yetişkinlerin bağırsak florasının bir bileşenidir, ancak mutlaka LA1 değildir. Bakteriler sürekli genetik değişikliklere uğradığından, her insan farklı ve genellikle benzersiz bakteri türlerine sahip olacaktır. Bir kişinin diyeti, bağırsak mikrobiyotasının bileşimini belirlemeye yardımcı olur, son araştırmalar göstermiştir.
Mevcut laboratuvar çalışmasının ana sınırlaması, sonuçların inflamatuar bağırsak hastalığı olan kişiler için geçerli olmayabilmesiydi. Bununla birlikte, Dr. Ma ve arkadaşları, olası klinik deneylerle çalışmalarını insan gönüllüleri içerecek şekilde genişletmeyi umuyor.
Dr. Ma , “ Laboratuvarımızdaki araştırmaların gelecekteki yönü, bakterilerin bağırsak bariyerini güçlendirip güçlendirmediğini ve sızdıran bağırsakla ilişkili hastalıkları önleyip önlemediğini görmek için bunu insanlarda test etmektir ” diyerek sözlerini tamamlıyor.