Ünü Trabzon Maçka'nın minik mahallesi Hamsiköy' den başlayarak tüm dünyaya yayılan Hamsiköy sütlacı evlerde bayram havası yaşatan oldukça hafif bir tatlıdır. Tabii bu efsane lezzeti gidip Hamsiköy' de yemenin, temiz ve açık havada çay keyfi yapmanın tadı bir başka olacaktır. Ne yazık ki, her zaman böyle gezilere fırsat bulamıyoruz. Ama merak etmenize gerek yok. Çünkü Hamsiköy sütlacını evde kendiniz de yapabilirsiniz.
MALZEMELER
* 1 litre süt
* 1 kase pirinç
* 1,5-2 su bardağı su
* 1 yumurta
* 1 paket vanilya
* 1 su bardağı şeker
* 2 yemek kaşığı un
* 1 tutam tuz
* Üzeri için bolca fındık
NASIL YAPILIR?
Sütü bir tencereye alın ve orta ateşte yavaş yavaş kaynatın. Ardından bir başka tencereye pirinci ve suyu koyun. Pirinçler iyice şişene kadar pişirin. Pirinç lapa kıvamına geldiğinde sütü kontrol edin. Kaynıyorsa pirinci süte ekleyin. Pirincin süt içerisinde tamamen dağılmasını sağlayana kadar karıştırın. Kıvam alan karışıma şekeri ilave edin. Daha sonra yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Bir kapta; un, yumurta sarısı ve tuzu karıştırın. Bu aşamada karışımın topaklanmaması için bir çay bardağı su ilave edin ve bütün malzemeleri çırpma teliyle karıştırarak bütünleştirin. Karışımı süt ve pirinç olan tencereye dökün ve 8-10 dakika daha kaynatın. Sütlaç kıvam aldığında altını kapatıp tezgâha alın. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra vanilyayı ekleyin. Hazırladığınız sütlacı fırına dayanıklı kaplara eşit şekilde bölün. Sütlaçların üzeri kızarana kadar 250 derece fırında pişirin. Soğuduktan sonra üzerine bolca fındık dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
HAMSİKÖY SÜTLACININ PÜF NOKTALARI