Hamileyken Serum Takılır Mı?

Hamilelikte gripte serum takılır mı, hamilelikte grip için serum takılır mı, hamilelikte serum takılmasının yan etkileri neler? İşte merak edilenlerin cevabı..

07.05.2018-15:42 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-18:47) Hamileyken Serum Takılır Mı?

Normalde aşırı sıvı kaybı tedavilerinde serum kullanılır ve ciddi bir zararı yoktur. Ancak hamilelik döneminde bu durum farklılık gösterebilir. Peki hamileyken serum takılır mı? Hamilelikte gripte serum takılır mı, hamilelikte grip için serum takılır mı, hamilelikte serum takılmasının yan etkileri neler? Bizde merak edenler için tüm detayları haberimizde topladık…

Hamilelik dönemi kadınların en zor dönemlerindendir. Bazı kadınlar hamilelik dönemini zor geçirirken kimi kadınlar çok rahat bir hamilelik süreci geçirir ve bu durumun nedeni kadınların fizyolojik ve biyolojik yapılarının farklı olmasıdır.

Bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkları olan hamile kadınlara bazı durumlarda serum takmak gerekir.

HAMİLELİKTE SERUM TAKILMASI ZARARLI MI?

Doktorlar serum uygulamasına karşı çıkmamaktadır. Hamilelik süreci zor geçen kadınlar dayanaz hale gelir bu nedenle doktora gider ve serum uygulaması yapılabilir. Hamileyken serum takılmasının bebeğin sağlığına bir etki etmediği gözlenmiştir.

HAMİLELİKTE SERUM KULLANIMININ YAN ETKİLERİ NELER?

Hamilelikte serum almanın zararı olup olmadığını öğrenmek için serumların içeriğinin bilinmesi gerekmektedir. 

Serumların içerdikleri sıvılar insan vücudu üzerinde belirgin bir şekilde farklı etkilere neden olabilir. Bu sıvılar; izotonik, hipotonik veya hipertonik olabilir. İzotonik sıvıların elektrolit bileşimi insan kanınınki sıvıya oldukça benzer.

Hipotonik sıvılar, daha az elektrolit konsantrasyonu içerirler ve hipertonik sıvılar, insan kanından daha yüksek bir elektrolit konsantreye sahiptir. Sıvı kaybı olmayanların serumla beslendiklerinde aşırı sıvı yüklemesi, ciddi sorunlara neden olmaz. Ancak hamilelik döneminde bu durum farklılık gösterir. Bu farklılıktan meydana gelebilecek yan etkilere gelin beraber bakalım.

Ödem

Serumun aşırı infüzyonu sıvı tutulmasına neden olabilir. Yüz bölgesinde, özellikle göz çevresinde şişmeler oluşabilir. Bu sıvı vücudun farklı noktalarında da birikebilir. Daha etkili olan belirtilerin arasında, şiddetli baş ağrısı, beyinde şişlik, ödem gibi ciddi yan etkiler görülebilir. Şiddetli ödem genellikle hiponatremiye veya düşük sodyum konsantrasyonuna yol açan hipotonik sıvıların infüzyonundan kaynaklandığı bilinmektedir.

Bahsettiğimiz bu ödemler sadece hamilelikte serum alınmasıyla ilişkilendirilmemelidir. Altında başka nedenlerde olabilir. 

Nefes Darlığı

Hamilelikte serum takılması sonucunda aşırı sıvı tutulumu, akciğerlerde hırıltıya, nefes darlığına, göğüs ağrısına ve soluk alış verişinde değişikliğe neden olan pulmoner ödemlere yol açabilir. Konjestif kalp yetmezliği sıklıkla pulmoner ödemden önce, akciğere fazla sıvı birikmesi nedeniyle oluşur.

Yüksek Tansiyon

Vücutta dolaşan ekstra sıvı yüksek tansiyona neden olabilir. Nabız daha çok hissedebilir ve boyun damarları ekstra sıvı hacminden dolayı şişebilir. Kalp normalden daha hızlı atabilir ve sanki başka bir kalp daha atıyormuş gibi güçlü bir şekilde çalışabilir.

Zihinsel Değişiklikler

Anksiyete, huzursuzluk, bilinç seviyesinin azalması ve şiddetli nöbetler, aşırı sıvı yüklenmesi sonucu oluşabilir. Kandaki sodyum konsantrasyonları hızlı bir şekilde düşerse kalıcı nörolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Hipernatremi, kanda çok fazla sodyum birikmesi sonucunda oluşur. Hipernatremik sıvıların aşırı infüzyonu benzer semptomlara yol açarak, zayıflık ve sinirlilik de dahil olmak üzere pek çok zihinsel sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Nadir de olsa yüksek sodyum seviyeleri nedeniyle ölümler gerçekleşebilir.

İdrarda Azalma

Aşırı sıvı alımı sonucu idrar çıkışında azalma görülür. Sıvı böbreklerde emilmek yerine dokulara gider. Bunun sonucunda da vücut ağırlığında düşüşler gözlemlenebilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal