Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Abacıoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde…
“GEBELİĞE ÖZGÜ BİR BESLENME DÜZENİ YOKTUR”
Hamilelikte beslenme düzeni özel olarak ele alınması gereken konulardan biridir. Gebeliğe özgü bir beslenme diyeti bulunmamaktadır, sağlıklı beslenme nasıl oluyorsa o şekilde beslenmek gerekiyor. Yapılan birçok araştırma gebelik ve emzirme dönemlerinde sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyen kadınların çeşitli sağlık problemleri yaşamaya başladıklarını ortaya koymuştur. Anne karnındaki bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayabilmeleri için öncelikle anne adayının sağlıklı beslenmesi gerekir. Gebelik döneminde alınan kalorinin 3’te 1’inin yağlardan alınması gerekir. Ayçiçek yağı, mısır özü yağı ve zeytinyağı tercih edilebilir.
En dikkat edilerek tüketilmesi gereken besin grubu ise karbonhidratlardır. Çünkü enerjiye dönüşmeyen karbonhidratlar gereksiz kilo alımına neden olabilir. Yaşamsal fonksiyonlarda büyük bir öneme sahip olan vitaminler ise gebelikte beslenme programlarının temel taşını oluşturmalıdır. Planlanmış gebeliklerden 1 ila 3 ay önce folik asit desteğine başlanması çok büyük önem taşımaktadır.
Folik asit bakımından zengin olan bu gıdaların da bol miktarda tüketilmesi önerilmektedir;
Minerallerin de hamilelik sürecinde anne adaylarının beslenme programlarında yer alması gerekiyor. Gebelikte özellikle kalsiyum ve demir oldukça önemlidir. Bebeğin kan yapısı ve kemik yapısı bakımından günlük demir ve kalsiyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir.
KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR
DEMİR AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR