Gebelik sürecinde nar tüketimi hem anne hem de bebek için oldukça yararlıdır. Fakat, nar özünün etkileri tam bilinmediği için, hamilelikte nar özü yenmesi tavsiye edilmez. Peki, narın gebelikteki faydaları nelerdir? İşte detaylar...
Gebelikte 2. ve 3. trimesterde, günlük ortalama 300 kalori ihtiyacı olur. Gebelerin bu ihtiyaçlarını sağlıklı meyve ve sebze tüketimiyle karşılaması tavsiye edilmektedir. Nar ise gebelerin tüketmesi için en ideal meyvedir. İçerisindeki kalsiyum, folat, D Vitamini ve demir ile gebelerin ihtiyaç duydukları vitamini karşılar.
Gebelikte tüketilmesi gereken meyve ve sebzelerin miktarı anne adayının boyu ile kilosuna göre belirlenmektedir. Fakat, günde ortalama 2-3 su bardağı meyve ve sebze tüketmek yararlı olacaktır.
Gebelerin günlük 25-30 gram lif tüketmeleri gerekiyor. Lif bakımından zengin olan nar tüketimi sindirim sisteminde rahatlamaya neden olacağı için gebelerde sık görülen kabızlığı engeller.
Demir ve C vitamini deposu olan nar, gebelerde sık sık görülen demir eksikliği anemisini engeller. Doktorlar tarafından gebelere demir takviyesi verilse de nar tüketimi doğal tedavi olarak tercih edilebilir.
Farelerde yapılan bir çalışma, nar suyunun rahimdeki bebeğin beynini koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Öyle ki nar suyu oksijenin yetersiz olduğu durumlarda bile beyin dokusunun zarar görmesini engeller.
2010 yılında yapılan Üreme Bilimleri isimli bir çalışma, nar çekirdeğinin özününü sıçanlarda rahim kasılmasına neden olduğunu ortaya koymuştur. Bundan dolayı gebelikte nar özü tüketimi tavsiye edilmez.
Uzmanlara göre gebelikte nar tüketiminin en iyi yolu meyve veya nar suyu şeklinde tüketimdir.