Hamilelikte mısır yenir mi? Protein ve lif zengini mısırın hamilelikte faydaları ve zararları

Kadınlar özellikle de hamilelik dönemlerinde yediklerine ve içtiklerine oldukça dikkat etmektedirler. Hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları için gıdaların içerisinde neler bulunduğunu araştırarak tüketirler. Peki mısır tüketimi hamilelik döneminde faydalı mıdır? İşte mısırın faydaları ve zararları...

24.06.2022-04:55 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-04:55) Hamilelikte mısır yenir mi? Protein ve lif zengini mısırın hamilelikte faydaları ve zararları

Gebe kadınların gebelik boyunca en dikkat ettiği noktalar tükettikleri gıdalardır. Bebek sağlığı ve anne sağlığı için tüketilen gıdaların içinde bulunan vitaminler oldukça önemlidir. Mısır da içerisinde oldukça önemli vitaminlerin bulunduğu bir yiyecektir. Peki mısırın faydaları ve zararları nelerdir?

Mısır gebelikte tüketilir mi?

Hamile kadınlar gebelik dönemleri boyunca gönül rahatlığı ile mısır tüketebilirler. İçerisinde bulundurduğu minerallerden dolayı oldukça sağlıklı bir besindir. 100 gram mısırın içinde 365 kalori mevcuttur. Bunun yanı sıra A, B12, B16, C, D vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, karbonhidrat açısından da zengindir.

gebelikte mısır tüketimi,

Gebelik döneminde mısırın faydaları

- Mısır içerisinde bulundurduğu protein ve lif zenginliği açısından hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardandır. 28.3 gram süt mısırında 5 gram protein varken 2.3 gram da lif bulunmaktadır.

- Süt mısırının içinde bulunan mineral ve vitamin çok fazladır. Bir porsiyon büyük boy süt mısırı içinde 386 mg potasyum varken 60 gram da folat vardır.

- Mısırın bir diğer çeşidi olan patlamış mısır ise hem lezzetli hem de hazırlaması kolay bir atıştırmalıktır. Kilo aldırmadığı gibi besleyicidir de. Ayrıca içerisinde bulundurduğu zengin lif yapısı ile de kabızlığa da iyi gelir.

- Mısır içerisinde bulundurduğu folik asit sayesinde nöral tüp defekti gibi doğum kusurlarına karşı savaşır.

- Süt mısırının içerisinde ksantin, lutein gibi bebeklerin görme duyularını geliştiren beta karoten ve antioksidanlar mevcuttur.

- Cornell Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar kapsamında mısır kanserle savaşan antioksidanlar içermektedir. Dolayısıyla hamilelik döneminde de tüketilmesi önerilir.

- Tümöre ve göğüs kanserine karşı iyi gelen ferulik asit diğer bir adı ile de fenolik bileşiği mısırın içerisinde de vardır. Yani mısır tüketimi olası bir tümör ve göğüs kanseri riskine karşı tüketilmelidir.

- Süt mısırında fazla miktarda fitokimyasallar bulunmaktadır.

- B12 vitamini gebelik aneminisi önleyen bir içeriktir. Bu içerik süt mısırında ldukça fazladır. Yeni kan hücrelerinin yapımında da yardımcı rol oynadığı için gebelikte tüketilmesi tavsiye edilir.

- Süt mısırının içerisinde A vitamini tedarikinde önemli olan beta-karoten vardır. Hamilelik döneminde A vitamini tüketimi bebeğin cildinin ve mukus zarının sağlıklı olması açısında önemlidir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir.

- Beslenme Biyokimya Dergisi'nden alınan bilgilere göre mısır tüketmek vücuttaki kolestrol emilimini azaltır. Bunun yanı sıra plazma, LDL seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Gebelik döneminde ise iyi bir kolestrole sahip olunması gerekmektedir.

- Lif açısından zengin olduğu için kabızlığa da iyi gelmektedir.

- Folat deposu olması doğum kusurlarına karşı bir önlemdir. Düzenli folik asit alımı spina bafida gibi doğum kusurları riskine karşı iyi gelir.

- Gebelik döneminde tiamin ihtiyacı artmaktadır. Mısır ise bu ihtiyacı karşılayabilecek bir besindir.

- İlerleyen yıllarda kas dejenerasyonuna karşı bebeği koruyan zeaksantin maddesi içerdiği için de tüketimi tavsiye edilir.

- Patothenic asit, organlarının işleyişini düzenleyen ve sağlıklı bir büyüme sağlayan maddelerdendir. Mısırın içerisinde bulunması da gebelik döneminde mısır tüketimini önemli hale getirmektedir. 

YORUM YAZ..
Modal