Hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Hamilelikte kasık ağrısı ve akıntı neden olur? Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer? Hamilelikteki kasık ağrıları neyin belirtisidir? Hamilelikte kasık ağrısı normal mi? Hamilelikte kasık ağrısı için doktora gidilmeli mi? Gebelikte karın ağrısının nedenleri, neyin belirtisi olabileceği ve gebelikte karın ağrısının gidermenin yolları gibi başlıklarla ya da hamilelikte görülen kasık ağrısının bilimsel açıklaması için araştırma yapıyorsanız; sizin için gebelikte hamilelik hakkında tüm detayları bir araya getirdik!
Gebelikte kasık ağrısı ve akıntı problemi hamilelik yaşayan her anne adayının sıkıntısıdır.
Gebelik gibi mucizevi bir süreçte çekilen sıkıntılar, anneliğe hem fiziksel hem de ruhsal açıdan bizleri hazırlamaktadır aslında.
Bebeğin ilk hareketlerini, kalp atışlarını duymak için heyecanla beklerken bir anda ağrı, akıntı gibi durumlar biraz kafanızı meşgul edebiliyor.
Peki kasık ağrısı ve akıntı problemleriyle nasıl başa çıkabiliriz?
Gebelikte kasık ağrısı ve karın ağrısı oldukça normaldir. Bebeklerin anne karnında rahatça büyüyebilmeleri için gebenin vücudu değişimlere ayak uydurmaya çalışmaktadır.
Ağrıların sebeplerine ayrıntılı bir şekilde değinmeden önce bu ağrıların ne zaman ortaya çıktığına dair soruya şöyle yanıt verebiliriz.
- Gebelikte kasık ağrısının ilk günlerde değil de, genellikle ilk haftalarda yaşandığı bilinmektedir.
- Yeni gebe kalmış birinin de ağrı yaşayabileceği gibi gebeliğin son trimesterinde de kasık ağrıları görülebilir.
- Hamileliğin son dönemine gelindiğinde yalancı doğum sancıları yaşanabilir. Bu ağrılar düzenli olarak devam eder ve geçmezse doktora başvurulması gerekebilir.
- Hamilelikte kasık ağrısı ya da hamilelikte karın ağrısı şikayeti, hemen her gebede görülür. Temelde, gebeliğin tipik belirtilerinden biridir.
- Genellikle, çok doğal bir durumun çok doğal bir sonucudur. Endişelenecek bir şey yoktur.
- Ancak bazen şiddetli kasık ağrısının nedeni; dış gebelik – idrar yolu enfeksiyonu veya preeklampsi olabilir.
- Bu nedenle gebelikte kasık ağrıları özellikle de şiddetli ağrılar için hekime danışmak gerekir.
Şimdi, hamilelikteki karın ağrısının nedenleri, gebelikte kasık ağrısını geçirmek için ne yapmalı gibi soruları yanıtlarına bakalım…
Gebelikteki karın ağrısının ki, aslında karında değil kasıklarda görülür, nedenleri farklı olabilir. Ancak genellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi gebeliğin doğal bir sonucudur.
Pelvis bölgesinde bulunan ve bebeğe yer açmak için günden güne büyüyen rahim, diğer organlara, kaslara baskı yapar. Bunun sonucunda da bir ağrı ve hassasiyet oluşur.
Özellikle ilk hamilelikte bu ağrı, biraz daha güçlü olabilir. Hamilelikte hissedilen kasık ağrılarının nedeni bazen endişe verici de olabilir.
Peki, gebelikte görülen karın ağrıları, hangi endişe verici durumların belirtisi olabilir?
Hamilelikteki kasık ağrıları bazı sorunların işareti de olabilir. Söz konusu durumları şöyle sıralayabiliriz:
Preeklampsi
Preeklampsi, sadece gebelikte görülen bir durumdur. Bazen kontrol edilemez ve gebenin bir çeşit zehirlenme yaşamasına neden olarak bebeğe ve anneye zarar verebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolundaki enfeksiyon şiddetli karın ağrısına neden olabilir. İdrar testi ile kolayca tespit edilir.
Dış gebelik
Dış gebelik, oluşması beklenen gebeliğin rahim içerinde değil de tüpte ilerlemesi durumuna denir. Erken dönemde yapılacak olan ultrason muayenesi ile kese oluşup oluşmadığı hemen görülmeyebilir. Burada normal gebelikle tamamen aynı seyreden ancak zamanla fark edilen bir durum söz konusudur. Yoğun kasık ağrısı da belirtilerinden biridir. Ultrason muayenesinde ilerleyen dönemlere karşın kese görülmediği halde hamilelik hormonu artışı devam ediyorsa dış gebelik teşhisi konur. Meşakkatli bir süreçtir.
Düşük riski
Çok şiddetli kasık ağrısı, bazen düşük işaretidir. Burada yine hekimin muayenesi esastır.
Kasık ağrılarına eşlik eden kanama, vajinadan sıvı gelmesi, idrar yaparken yanma ya da idrarda kan görülmesi, ateş, baş ağrısı, ishal gibi belirtiler olduğunda detaylı ve hızlı bir değerlendirme yapılması hayati önem taşıyabilir.
Kasık ağrısı olan gebeyi değerlendirirken annenin belirtilerinin yanı sıra gebelik haftası, ultrasonografi ile bebeğin kalp atışları, vajinal kanama durumu, amniyon sıvısının gelip gelmediği gibi bebeğin iyilik hali göstergeleri de göz önünde bulundurulur.
Doktorunuz kasık ağrınızı değerlendirirken detaylı bir klinik muayene, ultrasonografi ve gerekli durumlarda bazı diğer tetkikleri (kan ve idrar tetkikleri gibi) yapacaktır.
Vajinal kanama, akıntı ya da su gelmesi şüphesi varsa vajinal muayene gerekli olabilir.
Ultrasonografi ile hem bebeğinizin iyilik hali hem de akut apendisit, böbrek taşı, hidronefroz (üreterlerin genişlemesi), myomlar ya da yumurtalık kistleri gibi kasık ağrısının diğer bazı nedenleri hakkında bilgi edinilebilir.
Doktorunuz tüm bu verileri bir araya getirerek tanıya ulaşır ve gerekli yönetim planını çizer.
Hamilelikte görülen kasık ağrısının nedeni, doğal gebelik sonucu ise ağrının azalması için yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Hekim, bazı yardımcı tavsiyelerde bulunabilir. Ancak bu doğal durumu, bol su içerek ve rahat bir pozisyonda oturarak atlatmak en yaygın olanıdır. Gebelik kasık ağrılarının azalması için tavsiyeler ve yapılmaması gerekenler konusundan da bahsedelim.
Gebelikteki kasık ağrıları için tavsiyeler
- Bol bol su için
- Rahat bir pozisyonda oturun
-Mümkünse bolca uyuyun ve uzanın
- Küçük yürüyüşler de kasık ağrısını hafifletebilir.
- Ayağınıza çorap giyin.
- Yaz günlerinde de klima yerine doğal serinleme yöntemlerini tercihe din.
- Karın çevresini sıkan giysiler ve çamaşırlar tercih etmeyin.
Gebelikteki kasık ağrısını gidermek için yapılan yanlışlar
- Sıcak su torbası veya kiraz çekirdeği torbası gibi malzemeleri kullanmayın.
- Benzer şekilde sıcak bezle sarmak gibi yöntemlerle kasık bölgesine ısı vermeyin.
- Hekime danışmadan ağrı kesici ilaç almayın.
- Bitki çaylarını da yine hekime danışmadan kullanmayın.
- Karına baskı uygulamayın.
- Gebelikteki karın ağrıları hamileliğin 4. haftasından itibaren şiddetlenir.
- 5-7 ay arasında hafifler. Ancak doğum yaklaştığı yedinci aydan sonra yine artabilir.
- Aslında rahimin büyümesi, bebeğin buraya sığması gibi doğal nedenlerle bu ağrıları zaman zaman yaşamanız olasıdır.
- Ağrılar ve diğer fizyolojik değişimler gebeliğin bir parçası.
- Bu dönemi kontrollü bir şekilde geçirmeye ve bebek için hazırlanmaya odaklanın.
- Doğum sonrası ihtiyaçlarınız için yenidoğan bebek ürünleri listesine bakın!