Hamilelikte Grip Olmak

Grip ve nezle gibi kış hastalıkları, hastalığı sık tekrarlayanlar, kronik rahatsızlıkları olanlar, bebekler ve çocuklar, ileri yaştakiler ve özelikle hamileler için normale göre çok daha ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Peki hamilelikte grip olmamak için nelere dikkat edilmelidir? İşte haberin detayları...

07.08.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 07.08.2020-17:34) Hamilelikte Grip Olmak

Hamilelik döneminde her türlü tedavi rahatlıkla uygulanamadığı için diğer risk grubundakilere göre tedavi yöntemleri biraz daha sınırlıdır. Dolayısıyla hamilelerde grip olduğu zaman biraz daha sıkıntılı bir sürece girilmektedir. Bu sebeple özelikle hamileler kış aylarında özellikle temizliğe ve gripten korunmaya, soğuk almamaya özelikle dikkat etmelidirler.

HAMİLELİKTE GRİP NASIL GEÇER?

Özellikle gebelikte grip normale nazaran daha ağır belirti ve süreçte ilerler. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük gibi belirtiler vererek başlayan ve ilerleyen grip, özellikle hamilelikte çok daha zorlayıcı olmaktadır. Sonrasında özellikle zatürree gibi çok daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Zatürree hayatı tehdit eden bir virüs enfeksiyonudur. Hamile bir kişi grip olduğu zaman vereceği belirtiler, yüksek ateş, baş ağrısı ve titreme olabilir. Bunlardan başka genellikle halsizlik hissi, yorgunluk, kaslarda ve eklemlerde ağrı, fazla ışıktan rahatsız olma, burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı da oluşabilir.

Ayrıca grip hastalığı doğuma yakın bir zamanda ortaya çıktı ise doğum sırasında bebeğe de hastalığın geçebilme riski bulunmaktadır. Hamilelikte grip nasıl geçer, hamilelik dönemi boyunca vücut üzerinde birçok değişiklikler olmaktadır. Bunlardan bazıları, kalp atış hızında değişiklik, pompalanan kan miktarında, bağışıklık sisteminde ve oksijen tüketiminde birçok değişim ortaya çıkmaktadır. Bu değişimler gribe yakalanma riskini de arttırmaktadır. Hamilelikte grip nasıl geçer, özellikle hamilelik döneminin ikinci ya da üçüncü ayında grip aşısı olunduğu takdirde büyük ölçüde gripten korunma sağlanacaktır. Aşılarda aktif, canlı grip hücreleri bulunmadığı için hastalık belirtilerine neden olmayacaktır. Hamilelikte grip nasıl geçer, grip hastalığının daha kolay bir şekilde atlatılabilmesi için uygulanacak bazı yöntemler şöyledir;

  • Özellikle grip bakterilerden kaynaklanmıyorsa antibiyotik gebelikte kullanılmamalıdır.
  • Hamilelik döneminde hastalığa yakalanmamaya özellikle dikkat edilmelidir. Bu sebeplerde özellikle grip mevsimlerinde kapalı alanlardan uzak durmak, el hijyeni gibi bazı basit temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Mutlaka yatarak dinlenilmelidir. Gebelikte en iyi destek, yatarak istirahat etmektir. Vücudu yormak hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.
  • Yatarken baş mümkün olduğu kadar yukarıda tutulmalıdır. İki yastık üst üste konarak yastık yükseltilebilir. Bu şekilde geniz akıntısı sebebiyle burun tıkanıklığı azalacak ve kolay nefes alınacaktır.
  • Hamilelikte grip nasıl geçer sorusuna bir diğer yanıt, ortam ısısının normal olmasıdır. Ne çok soğuk ne çok sıcak bir ortam olmalıdır. Ortam havalandırılmalıdır.
  • Ortamdaki havanın kuru olması öksürüğü arttıracağı için odada nem oranı sağlanmalıdır.
  • Hamilelik dönemimde grip olunduğunda beslenmeye daha fazla dikkat edilmelidir. Halsizlik için karbonhidrat içeren gıdalar alınmalıdır.
  • Boğaz ağrısını hafifletmek için pastiller kullanılabilir.
  • Burun tıkanıklığı için de buruna tuzlu su çekilebilir ya da okyanus suyu kullanılabilir.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal