Hamilelikte bulantı ve kusma ortaya çıkmasının bazı nedenleri bulunmaktadır. Genellikle sabahları ortaya çıkan bu rahatsızlıklar genellikle hamilelik ilerledikçe azalmakta ve yok olmaktadır.
HAMİLELİKTE BULANTI VE KUSMA ORTAYA ÇIKMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Hamilelikte bulantı ve kusma ortaya çıkmasının nedenleri arasında belirli bir neden tespit edilememektedir. Genellikle bu bulantı ve kusma rahatsızlığı, hamilelik sonucu kadınlık hormonlarında ortaya çıkan keskin değişimlerle ilişkilendirilmektedir.
Genellikle hamileliğin 3. Ayında geçen bulantı ve kusma rahatsızlığı, anne karnındaki bebeğin organlarının gelişimin en fazla olduğu dönemlerden birine denk gelmektedir. Bu nedenle, bebeğin organ gelişimini sekteye uğratabilecek zararlı yiyeceklerin anne tarafından yenilmemesini sağlamak amacıyla oluşturulan bir vücut savunması olduğu da düşünülmektedir.
Bazı araştırmalar, kusma ve bulantı şikayetlerinin annenin psikolojik durumuna da bağlı olduğunu göstermektedir. İstenmeyen hamilelikte bulantı ve kusma daha sık gözlemlenmektedir. Bu nedenle annenin stresinin tetiklediği bir durum da olabilmektedir bu şikayetler.
Migren rahatsızlığı olan kadınlarda hamilelik sürecinde bulantı ve kusma şikayetleri daha da artmaktadır. Migren rahatsızlığı ile daha da şiddetlenen bulantı ve kusma gibi şikayetler, hamileliğin 8. Haftasında optimum seviyesine ulaşır ve dayanılmaz sonuçlar yaratır. İlk hamilelik deneyiminde daha yaygın olarak ortaya çıkan bu bulantılar, bazı kadınlarda doğuma kadar da devam edebilmektedir. İkiz, üçüz gibi çoğul hamilelik denilen durumlarda da mide bulantısı daha fazla gözlemlenmektedir. Aynı zamanda, mide bulantıları ve kusmalar genellikle çeşitli kokulara maruz kalma sonucu tetiklenmektedir. Mide bulantısını tetikleyen diğer faktörler ise yiyeceklerin tatlarıdır.
HAMİLELİKTE BULANTI VE KUSMA ŞİKAYETLERİ NASIL AZALTILIR?
Hamilelikte bulantı ve kusma şikayetlerinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle gebeliğin 14. Haftalarına kadar devam eder.
Bu bulantılar, genellikle sabah saatlerinde yoğunlaşır ancak etkisi tüm gün boyunca da devam edebilmektedir. Bu durum da kadından kadına göre değişebilmektedir. Kimi kadınlarda bulantı ve kusma daha seyrek ortaya çıkar ve erken biter, kimi kadınlarda ise hayatı duraklatma noktasına kadar devam edebilir ve daha uzun sürebilir.
Hamileliğin neden olduğu bulantı ve kusmayı önlemek için alınacak bazı önlemler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Yatağa yakın bir konumda bulundurulacak tuzlu çubuk gibi krakerler, çikolata gibi midenin bastırılmasına yardımcı olacak yiyecekler kalkmadan önce tüketilip kan şekeri dengelenebilir.
- Öğünler azaltılıp sıklaştırılarak midenin daha az yorulmasını sağlayacaktır.
- Doktor tavsiyesi ile B6 gibi vitamin takviyeleri almak bazı durumlarda bulantıyı azaltabilmektedir.
- Yağlı, fazla tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden sakınmak, bebeğin beslenmesi için gerekli olan sebze ve meyveleri, kırmızı et ürünlerini tüketmek, düzenli bir beslenme programı oluşturmak.
- Sigara dumanı ve kokusu bulantıyı arttıracağı için sigara içilen ortamlardan uzak durmak gereklidir.
- Zencefil bulantılara iyi gelebilmektedir.