Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik döneminde beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz önemli noktalar dikkat çekti. Gebelikte nasıl beslenilmeli? Detaylar haberimizde...

28.06.2018-15:46 - (Son Güncelleme: 13.12.2021-18:38) Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik ve emzirme dönemlerinde hem anne hem de bebeğin sağlığı için doğru bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Gebelik döneminde beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz önemli noktalar dikkat çekti.

BEBEĞİN SAĞLIĞI İÇİN BESLENME KURALLARI 

Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz, ''Gebelik döneminde annenin yetersiz beslenmesi bebeğin sağlığını olumsuz etkileyerek anne ile bebeğin morbidite ve mortalite oranları artar. Yapılan çalışmalar sonucu gebelik döneminde beslenmenin; bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm erken doğum ve gebelik tansiyonu kanıtlanmıştır. Beslenme konusundaki bilgi eksiklikleri, hatalı gıda seçimi, yanlış hazırlama pişirme ve saklama yöntemlerinin yanlış uygulanmasına neden olarak beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesiyle sonuçlanmaktadır. Ülkemizde gebe kadınlar ihtiyaçlarından %68 daha az süt ve ürünü %61 oranında az et tüketmektedir. Gebelikte anne adayı kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücut depolarını dengede tutmak, bebeğin sağlıklı büyümesini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmelidir.'' diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Hamilelik sürecinde kilo alımı ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, ''Bir kadının gebelikte ne kadar kilo alması gerektiği gebelik öncesi kilosuna bağlıdır. Annenin yetersiz enerji alımı genel olarak hem anne hem de bebek açısından sağlık riski yaratır ancak gebelik öncesi yeterli ve dengeli beslenen kadınlarda suboptimal beslenme bir dereceye dek tolere edilir. Tolere etme mekanizmaları besinlerin daha etkili kullanımı bazal metabolizma hızının düşmesi termogenez azalması ve fiziksel aktivitenin azalması yer almaktadır.'' dedi.

HAMİLELER NASIL BESLENMELİ?


Protein: Bebek ve anne gereksinimlerini karşılamak günlük protein alımı arttırılmalıdır. 

- Fasulye, mercimek, nohut, süt ve yumurta tüketilmelidir.

- Tavuk, et, balık, yumurta, bakliyat ve kabuklu yemişler tüketilmelidir. 

- Salam ve sosis işlenmiş etler tüketilmemelidir.

Karbonhidrat ve Lifler: Hamileler günde 6 porsiyon tahıl içerikli besin ve 6 porsiyon sebze veya meyve tüketmelidir.

Yağlar: Gebeler kızartma ve işlenmiş et tüketiminden kaçınılmalıdır.

Vitaminler: A, D, K, E ve C vitamini yönünden zengin içerikli besinler tüketilmelidir.

GEBELER BESİN YOLUYLA BULAŞAN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNUR?

- Yemeği hazırlamadan önce eller ve kullanılacak gereçler iyice yıkanmalıdır.

- Çiğ yiyecekler iyice dezenfekte edilmelidir.

- Tüm gıdalar temiz şekilde saklanmalıdır.

- Pişirilen gıdalar taze olarak tüketilmelidir.

- Çiğ yumurta asla tüketilmemelidir.

- Yapay tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal