Hamile kadınlar bebeklerini dünyaya getirene kadar hem kendi sağlıkları için hem de bebeklerin sağlığı için tükettiklerine oldukça özen göstermektedir. Hem sağlıklı kilo almayı hedeflerken hem de bebeğin gelişiminin sağlıklı olmasını hedeflerler. Bu yüzden besinlerin içerisinde yer alan faydalı ve zararlı minerallere, maddelere dikkat ederler. Peki avokado hamilelikte tüketilmeli midir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Gebelik dönemlerinde tüketilen gıdalara daha çok dikkat edilirken aynı zamanda kadınların kendilerini şımarttıkları ve diledikleri gibi yedikleri bir dönemdir. Lakin bu noktada her gıdayı tüketmemek gerektiğine dikkat edilmelidir. Avokado severler ya da ilk kez deneyecek olan hamile kadınlar için bu haberimizde avokadonun gebelikte tüketilip tüketilemeyeceğinden bahsettik. İşte detaylar...
Avokado oldukça sağlıklı ve lezzetli bir meyvedir. Dolayısıyla gebelik döneminde de tüketilebilecek önemli besinlerden biridir. Biraz pahalı bir meyve olarak tezgahlarda yerini alsa da ara sıra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Organların gelişiminde bebeklerin folik asite ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla annelerin bu dönemlerde folik asit içeren gıdalar tüketmeleri tavsiye edilir. Avokado da folik asit açısından zengin bir kaynaktır. Folat eksikliğinden dolayı bebeklerde kemik deformasyonlarına yol açabilir. Tüketilen folik asit sayesinde bebeklerde oluşabilecek defekti ve diğer doğum kusurlarının önüne geçilebilir. Yarım su bardağı çiğ dilimlenmiş avokado içerisinde 59 mcg folik asit bulunmaktadır. Bunların yanı sıra folik asit tüketimi depresyona, uyuşukluğa, anemiye, uykusuzluğa, ruh hali değişimlerine ve preeklampsi tarzındaki komplikasyonlara karşı önlem almada bir birdir.
İnsan vücudu özellikle de hamilelik dönemlerinde kalsiyuma ihtiyaç duyar. Dolayısıyla gebe kadınlar bu dönemlerinde kalsiyum içerikli gıdalar tüketmeye dikkat etmelidir. Avokado da kalsiyum açısından zengin bir besindir. Bu yüzden hamilelik döneminde sıklıkla tüketilebilir.
Sağlıklı bir gebelik döneminde anne vücuduna C, E, K, B1, B2, B6 gibi vitaminler girmelidir. Avokado ise bu vitaminlerin hepsini kapsayan bir gıdadır. Bu yüzden gebelik döneminde olan anneler avokado tüketimine dikkat etmelidir. Sabah bulantılarına karşı avokadonun içinde bulunan B6 önemli bir çözüm yoludur.
Gebelik döneminde meydana gelen demir eksikliği anemiye sebep olabilir. Bunun karşısında ise günde birkaç dilim avokado tüketilerek durulabilir.
Hamile kadınların 9 ay boyunca şikayet ettikleri en önemli rahatsızlıklardan biri de kabızlıktır. Bunun önüne geçebilmek için de avokado tüketilebilir. Çünkü avokadonun içinde yüksek oranda lif vardır. Vücut ise sindirim sırasında life ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden bağırsak hareketlenmesi için avokado tüketilebilir.
Gebelik dönemlerinde annelerin her ne kadar istemeseler de kilo almaları gerekmektedir. Lakin bunu yaparken sağlıklı bir şekilde yapmaları tercih edilir. Abur cubur tüketiminde sakıncalı yağlar bulunduğu için mide rahatsızlıkları yaşanabilir. Avokado ise içerisinde zengin yağları bulundurmaktadır. Bu yağlar sağlığa zararlı değil aksine faydalı yağlardır. 100 gram avokado içerisinde 160 kalori bulunmaktadır. Lakin dediğimiz gibi bu sağlıklı bir kalori alma yöntemidir.
Avokado sadece besleyici ve sağlıklı bir meyve olduğu için tüketilmemelidir. Besin emiliminde de önemli bir role sahiptir. Bilimsel araştırmalar kapsamında avokado karotenoid emilimini artırmaktadır.
Avokadonun içerisinde yer alan fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir ve niasin gebelik döneminde ihtiyaç duyulan içeriklerdir.
Günde bir su bardağı avokado tüketimi bebeklerin beyinlerinin gelişmesine yardımcı olurken sinir sistemlerinin de sağlıkla oluşmasına fayda sağlar. Sinir sistemlerinin gelişmesinde önemli yer alan holin maddesinden avokadonun içinde 22 mg vardır.
Gebe kadınlar hamilelik dönemlerinde bacak kramplarından oldukça şikayetçilerdir. Bunun karşısında avokado tüketilerek durulabilir. Avokadonun içinde bulunan potasyum bacak kramplarına iyi gelmektedir.
Gebelik döneminde düzenli şekilde avokado tüketirseniz şeker ve kolestrol düzeniniz dengeye girer.