Patlıcan, içeriğinde çok fazla sayıda mineral ile vitamin bulunduran önemli sebzelerimizdendir. Ancak pek çok kişi tarafından patlıcanın kıymeti bilinmemektedir. Hatta haile kadınların patlıcan tüketmeleri sonucunda düşük yaptıklarına dair söylentiler de mevcuttur. Peki hamileler patlıcan yiyebilirler mi? Hamilelik döneminde patlıcan tüketmek zararlı mı? Hamileyken patlıcan tüketmenin yararları ve zararlarını sizler için araştırdık ve haberimizde konu edindik. İşte detaylar..
Patlıcan, hem ekonomik hem de çok lezzetli bir sebzedir ve özellikle de Asya ülkelerinde çok fazla tüketilmektedir.
Demir, kalsiyum, magnezyum gibi çeşitli mineraller ile çeşitli sayıdaki vitaminleri barındıran patlıcan, hem hamilelerin hem de doğacak olan çocuklarının sağlıkları açısından gebelik dönemlerinde tüketilmesi gereken en önemli besin kaynaklarındandır. Beslenme uzmanı, '' hamilelikte en sağlıklı 100 yiyecek '' adlı kitabın yazarı olan Doktor Jonny Bowden hamileyken patlıcan tüketmenin güvenli olduğunu ve patlıcanın hamile olan kadınlar için tavsiye edilebilecek en yararlı besinlerden olduğunu söylüyor.
- 1 bardak pişmiş haldeki patlıcan, bebeğinizin hem kırmızı kan hücrelerinin hem de kas oluşumunu olumlu yönde etkiler ve günde en az 15 miligram alınması gerekli olan E vitaminin, yalnızca yüzde 3 'ünü oluşturmaktadır. Aynı miktarda patlıcan yiyerek de günlük 600 miligram alınması gerekli olan ve bebekteki doğum kusuru riskini azaltarak folik asit miktarının da yüzde 2 'lik kısmını karşılamanıza yardımcı olmaktadır.
- Patlıcan lif açısından da çok zengin bir sebzedir ve hamilelerde sindirim sorunlarını çözer, sıkça rastlanan kabızlık sorunu ile savaşır.
- Kan şekerini dengede tutar ve gestasyonel diyabeti yani hamilelik diyabetini de önlemektedir.
- Patlıcanın içeriğindeki folik asit, yeni doğmuş olan bebekleri nöral tüp defektinden, doğum kusurlarına karşı koruma sağlamaktadır.
- Patlıcan kabuğunda yer alan antosiyanin olan nasunin maddesi ise yüksek dozda antioksidan özelliğine sahiptir ve serbest radikaller ile savaşarak bağışıklık güçlenmesine yardımcı olur. Gebelik döneminde de enfeksiyonları önlemeye çalışır.
- Yapılan son bilimsel araştırmalar neticesinde patlıcanın lipid düzeylerindeki olumlu etkileri kanıtlanmıştır.
- Patlıcan rahimde bulunan fetüsün genel gelişiminde yardımcı olan C, B vitamin kompleksi, niasin gibi vitaminler ile manganez, potasyum ve bakır gibi mineralleri de bünyesinde içermektedir.
Hamileyken patlıcan yemek ne gibi yan etkilere sebep olur?
Gebelik dönemi boyunca az pişmiş şekilde patlıcan tüketimi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
- Ayrıca dünya üzerindeki birçok kültürde, patlıcan yemek düşük yapmaya ve doğum sancısına sebep olan yiyecek kategorisine dahil edilmektedir. Söz konusu olan bu mitler ise bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış ve tecrübi bilgiler olarak kabul görmektedir ancak, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından bu bilgileri de görmezden gelmeyin ve yeterli miktarlarda patlıcan tüketmeye çalışın.