Genç kız hamile olduğunu sanıyordu doktora gidince gerçeği öğrendi.
Annelik çok kutsal bir mucize. bebeğin anne rahmine tutunması, gelişmesi, doğum... her şey akıl almaz bir sürecin ürünü. hamilelik ise çok değişik bir süreç. bu yüzden annelerde bizler için kutsal. 9 ay boyunca bir canlıyı karnında taşıyan anneler bu mucizenin en büyük unsurlarından. ama bir bebek doğacağını beklerken başka bir şey çıkarsa ne yaparsınız?
18 yaşındaki adı açıklanmayan bir kız midesinin ağrısı yemek yedikten sonra kusma, aşırı kilo kaybı ve karnının sürekli şişmesi şikayetiyle doktora gitti. kendisi dahil çevresindeki hamile olduğunu düşünüyordu. ama onun çok büyük bir sırrı vardı.
Karnından tam 4,5 kilo saç çıktı. hamile olduğunu düşünen genç kız ve çevresi çıkan şeyden dolayı şoke oldu.
Genç kızın sakladığı bir sırrı vardı. o da trikofaji hastası olmasıydı. peki trikofaji nedir? bilimsel tanımıyla trikofaji, takıntılı bir şekilde saç/kıl yeme rahatsızlığıdır.
İşte genç kızın midesinden çıkarılan saç birikintisi...
Elbette, saçları ve kılları yemek için, öncelikle onları koparmak gerekir. işte bu sebeple, trikotilomani olarak bilinen takıntılı biçimde saç ve kıl yolma davranışıyla birlikte görülür.
Ancak trikotilomanyaklara nazaran trikofajik bireyler, sadece saç/kılı yolmakla kalmazlar, onları yutarlar da...
Bazı trikofajik bireyler, sadece kendi saçlarını değil, etrafta, halılar üzerinde, vb. yerlerde buldukları kulları da yerler. özellikle bu tür aşırı vakalarda sindirim kanalında saç yumağı (trikobezoar) oluşabilir.
Bu rahatsızlığı tanımlamak için çok karmaşık bilgilere gerek yoktur; çünkü tam düşündüğünüz gibi gerçekleşir: saç/kıl koparılır ve yenir.
Trikofajik bireyler genellikle bu kılların kök yumrularını (saç diplerini) yerler. kimi zaman da saç uçlarını kemirirler.
Daha nadiren bu bireyler, saç gövdesinin kendisini de bütün olarak yerler.
Adet gecikmesi: beklenen adet tarihinizde hala adet görmediyseniz, gebe olma ihtimaliniz vardır. normalde olduğundan daha açık renkli bir kanamayla karşılaşıldığında da bunun gebeliğe işaret ediyor olma ihtimali yüksektir. göğüslerde hassasiyet: gebelik belirtileri arasında en belirgin özelliklerden bir diğeri ise göğüslerde hassasiyet oluşmasıdır. hamileliğin ilk haftalarında şişebilir, ağrıyabilir, dokunulmayacak kadar hassas olabilir.
Sancı: bu sancılar, regl döneminde yaşadıklarımıza benzerler; ancak aynı değildirler. yoğun mide bulantısı yaşayan kadınlarda iştah kaybı görülür. sütümsü, beyaz akıntılar başlayabilir; kaşınmaya ya da yanmaya sebep olmadıkları sürece normaldirler. baş ağrısı: kan basıncınız değiştiğinde başlar. gebe kalındıktan 3 hafta sonra, progesteron ve östrojen hormonlarındaki artışa bağlı olarak mide bulantısı başlayabilir. ilk 6-12 gün arasında implantasyon kanaması görülebilir.
Mide bulantısı: hamileliğin ilk üç ayında en sık görülen rahatsızlıklardan biri de mide bulantılarıdır. yükselen ve değişen hormonlar ve hamileliğin sebep olduğu tüm fiziksel değişimler mide bulantılarına sebebiyet verebilir. genellikle sabahları ortaya çıkan mide bulantıları, bazen kusmaya ve halsizliğe de neden olur. bulantıların şiddetti ve sıklığı her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilir, bazen de gebelikte hiç mide bulantısı oluşmayabilir.yorgunluk: erken gebelik belirtileri arasında kendini hızlıca gösteren belirtilerden biri de aşırı yorgunluk ve uyku halidir. her zaman uyuduğunuz saatten daha erken uykunuz gelebilir ve sabahları uyanmak zorlaşır. yükselen gebelik hormonları normalde olduğundan daha çabuk yorulmanıza ve halsizleşmenize sebep olabilir.
Sık idrara çıkmak: normalde olduğundan daha sık tuvalet ihtiyacı duyulması da erken gebelik belirtilerinden biri sayılır. bazı anne adayları 9 ay boyunca bu belirtiyi yaşarken bazen yalnızca hamileliğin son aylarında mesanenin yerinin daralmasıyla sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilir.duygusal değişiklikler: hamilelik hormonları vücutta yükselmeye başladığında ruh halinizde de bazı değişiklikler sezebilirsiniz. bazı duygular hamileliğin ilk haftalarında çok yoğun bir şekilde yaşanabilir.