Hamas'tan İsrail'e Sert Eleştiri: Ateşkes ve Esir Takası Görüşmelerinde Tıkanma

Hamas, Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası müzakerelerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun engeller çıkardığını iddia etti.

21.08.2024-16:42 - (Son Güncelleme: 21.08.2024-16:42) Hamas'tan İsrail'e Sert Eleştiri: Ateşkes ve Esir Takası Görüşmelerinde Tıkanma

Yapılan açıklamada, ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde Netanyahu’nun yeni şartlar ekleyerek anlaşmanın sağlanmasını zorlaştırdığı belirtildi.

Arabulucular Zor Durumda

Hamas’ın açıklamasına göre, Netanyahu'nun müzakerelere yeni şartlar eklemesi, arabulucu ülkeleri zor durumda bıraktı. İsrail Başbakanı'nın, Gazze'ye yönelik kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiği, ayrıca Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde ısrar ettiği vurgulandı.

Esir Takası ve Yeni Şartlar

Netanyahu'nun müzakerelere eklediği yeni şartların sadece ateşkesi değil, esir takasını da zorlaştırdığı ifade edildi. Hamas, Netanyahu'yu arabulucuların çabalarını engellemek ve anlaşmaya varılmasını önlemekle suçladı. Ayrıca, Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarla esirlerin hayatlarının tehlikeye atılmasından Netanyahu'nun sorumlu tutulduğu açıklandı.


Müzakerelerde Son Durum

ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda 15-16 Ağustos tarihlerinde Doha’da müzakereler gerçekleştirilmişti. Ancak Netanyahu’nun yeni şartları süreci tıkayan ana neden olarak gösteriliyor. Hamas, bu süreçteki tüm olumsuz gelişmelerden İsrail hükümetini sorumlu tutuyor.

Sonuç

Gazze'de süren çatışmaların sona erdirilmesi ve esirlerin takas edilmesi amacıyla yürütülen müzakereler, Netanyahu’nun yeni şartlar eklemesi nedeniyle çıkmaza girdi. Hamas'ın bu sert eleştirileri, bölgedeki gerginliğin daha da artabileceğine işaret ediyor. Gözler şimdi, arabulucu ülkelerin bu tıkanıklığı aşmak için nasıl bir adım atacağına çevrilmiş durumda.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal