Ham bal, filtreleme ile pastörizasyon işlemi görmeyen baldır. Filtreleme işlemleri balın içerisindeki polen, propolis gibi içerikleri ayrıştırarak besin ögelerini öldürür. Bundan dolayı ham balın diğer ballara göre daha fazla faydası vardır.
Ham balın faydaları nelerdir?
Ham bal, mide hastalıkları, yara ve yanıklar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Yara ve yanık tedavilerinde kullanılması için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nce onaylanan bal ürünleri vardır. Son zamanlarda artış gösteren antibiyotik direnci, baldaki antimikrobiyel özelliklerden yararlanılmasını tekrardan gündeme getirmiştir.
Ham baldaki besin değerleri nelerdir?
Amerikan Tarım Bakanlığı Gıda Verileri Merkezi araştırmaları, 100 gr balda 304 kg kalori olduğunu ortaya koymuştur. Bu enerjinin temel kaynağı şekerdir. 100 gr balın içinde 82,1 gr şeker vardır. Söz konusu şekerin çoğu fruktoz ile glikozdan oluşur. Ayrıca balda, 17,3 gr su, 0,3 gr protein ile 0,2 diyet lifi de vardır.
Balın içerisinde yoğun olarak bulunan mineral ve vitaminlerse; bakır, demir, riboflavin, potasyum, çinko, B6, selenyum, folik asittir.
Ham balı diğer ballardan ayıran özellikler nelerdir?
Ham bal, polen gibi besin ögeleriyle muhafaza edildiği için buğulu ve saydam bir görüntüsü vardır. İçerisindeki besin ögeleri daha fazla olduğu için ham bal diğer ballara göre daha besleyici ve sağlıklıdır.
Hal balda bulunan bileşenler nelerdir?
- Arı poleni
Arı poleninin ağrı kesici özelliği vardır. Bundan dolayı da ham bal yaraları kolay iyileştirir.
- Propolis
Propoliste, B,C,E vitaminleri ve magnezyum, potasyum oldukça fazladır.
- Antioksidan
Ham balda antioksidan özellikli flavonoidler ile fenolik asit vardır. Bunlar kansere sebebiyet veren oksidatif stresi azaltır.